Home » Știință » Test de cultură generală. Câte zile are un an bisect?

Test de cultură generală. Câte zile are un an bisect?

Publicat: 26.07.2022

Sigur ai mai auzit această denumire până acum, dar știi ce înseamnă ea? Știi câte zile are un an bisect și de ce avem nevoie de el?

Răspunsul la întrebarea „Câte zile are un an bisect?” este destul de simplu: un an bisect are 366 de zile, în loc de 365, câte au anii obișnuiți.

Anii bisecți sunt necesari deoarece durata reală a unui an este de aproape 365,25 de zile, nu de 365 de zile, așa cum se spune în mod obișnuit. Anii bisecți au loc din patru în patru ani, iar anii care sunt divizibili cu patru (2020, de exemplu) au 366 de zile. Această zi suplimentară este adăugată în calendar pe 29 februarie.

Excepția de la regulă

Cu toate acestea, există o excepție de la regula anului bisect, care implică anii de secol, cum ar fi 1900. Deoarece un an este de fapt puțin mai mic de 365,25 zile, adăugarea unei zile în plus la fiecare patru ani are ca rezultat adăugarea a aproximativ trei zile suplimentare pe parcursul a 400 de ani, scrie ThoughtCo.

Din acest motiv, doar unul din patru ani ce desemnează un secol este considerat an bisect. Anii de secol sunt considerați ani bisecți numai dacă sunt divizibili cu 400. Prin urmare, 1700, 1800, 1900 și 2100 nu sunt ani bisecți. Dar 1600 și 2000 au fost ani bisecți.

Acum că ai aflat câte zile are un an bisect, iată și un pic de istorie

Iulius Cezar a fost în spatele originii anului bisect, în anul 45 î.Hr. Primii romani aveau un calendar de 355 de zile și pentru ca festivalurile să aibă loc în jurul aceleiași perioade în fiecare an, o lună de 22 sau 23 de zile era adăugată la fiecare doi ani.

Iulius Caesar a decis să simplifice lucrurile și să adauge zile diferitelor luni ale anului pentru a crea calendarul de 365 de zile; calculele efective au fost făcute de astronomul lui Cezar, Sosigene. La fiecare al patrulea an, după ziua de 28 februarie (29 februarie), trebuia adăugată o zi, făcând din fiecare al patrulea an un an bisect.

În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a rafinat și mai mult calendarul cu regula că ziua în plus va apărea în orice an divizibil cu patru.

Vă recomandăm să citiți și:

Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina

Se împlinesc 23 ani de la vizita celui mai îndrăgit Papă la Bucureşti. Momentul a fost unul istoric nu doar pentru România

Test de cultură generală. 15 întrebări la care toți ar trebui să știm să răspundem

Marele Leonardo da Vinci. Au trecut 503 de ani de la moartea lui, dar nu a fost uitat. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase