Home » Știință » Poziția corpului afectează absorbția medicamentelor orale în stomac

Poziția corpului afectează absorbția medicamentelor orale în stomac

Publicat: 12.08.2022

O metodă comună, economică și ușoară de administrare a medicamentelor este pe cale orală, prin înghițirea unei pastile sau capsule. Dar administrarea orală este cea mai complexă modalitate prin care corpul uman poate absorbi un ingredient farmaceutic activ deoarece, printre altele, poziția corpului afectează absorbția medicamentelor.

Biodisponibilitatea medicamentului în tractul gastrointestinal depinde de ingredientele medicamentului și de mediul fiziologic dinamic al stomacului.

În Physics of Fluids, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins și de la Școala de Medicină Johns Hopkins, ambele din SUA, folosesc un simulator biomimetic in-silico bazat pe anatomia și morfologia realistă a stomacului (un „simulator de stomac”) pentru studii.

În acest fel, ei pot investiga și cuantifica modul în care poziția corpului afectează absorbția medicamentelor în stomac.

Poziția corpului afectează absorbția medicamentelor

„Administrarea orală este surprinzător de complexă, în ciuda faptului că este cea mai comună alegere pentru administrarea medicamentelor”, a spus coautorul Rajat Mittal.

„Când pilula ajunge în stomac, mișcarea pereților stomacului și fluxul de conținut din interior determină viteza cu care se dizolvă pastila. Proprietățile pilulei și conținutul stomacului au, de asemenea, un rol major”, spune cercetătorul.

„Cu toate acestea, procedurile experimentale sau clinice actuale pentru evaluarea dizolvării medicamentelor orale sunt limitate în capacitatea lor de a studia acest lucru, astfel că înțelegerea modului în care dizolvarea este afectată în diferite afecțiuni ale stomacului (cum ar fi gastropareza, care încetinește golirea stomacului) devine o provocare”, explică Mittal.

O multitudine de factori implicați

Conținutul stomacului, motilitatea și dinamica fluidelor gastrice au toate un rol în biodisponibilitatea unui medicament, iar contracțiile stomacului pot induce presiune și pot genera traiectorii complexe ale pilulelor. Acest lucru are ca rezultat rate diferite de dizolvare și absorbția neuniformă a medicamentului în duoden și, uneori, dumping gastric în cazul dozelor cu eliberare modificată.

Împreună, toate aceste probleme ridică mai multe provocări pentru proiectarea eliberării medicamentelor, scrie Eurek Alert.

Un studiu unic

„În această lucrare, demonstrăm o nouă platformă de simulare pe computer care oferă potențialul de a depăși aceste limitări. Modelele noastre pot genera date biorelevante despre dizolvarea medicamentelor, care pot oferi perspective utile și unice asupra proceselor fiziologice complexe din spatele administrării orale a pastilelor”, a spus Mittal.

Modelarea pare a fi prima de acest gen care cuplează biomecanica gastrică cu mișcarea pilulelor și dizolvarea medicamentului pentru a cuantifica un ingredient farmaceutic activ care trece prin pilor în duoden. Modelul le-a permis cercetătorilor să calculeze și să compare rata de golire și eliberarea unui ingredient farmaceutic activ dizolvat în duoden pentru o varietate de situații fiziologice.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”

Mintea umană nu este programată să fie activă după miezul nopții. Iată concluziile unui studiu recent

Beneficiile aduse de yoga fierbinte. Iată de ce ar merita efortul!

Expunerea la sânge „tânăr” ar putea crește durata de viață?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase