Home » Știință » Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”

Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”

Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.08.2022

Cercetătorii de la Cedars-Sinai și de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) au identificat o componentă din intestin care joacă un rol esențial în repararea țesuturilor deteriorate.

Oamenii de știință au descoperit că celulele endoteliale din vasele limfatice produc molecule care sunt esențiale pentru menținerea și reglarea celulelor stem și a țesuturilor din intestin.

Aceste celule endoteliale limfatice rezidă în apropierea nișelor specializate de celule stem, care susțin regenerarea celulelor stem. Descoperirile au fost publicate în revista de specialitate Cell.

,,Este important pentru noi să înțelegem nișele și modul în care limfaticele comunică cu celulele stem ca parte a nișei”, a declarat autor principal al studiului și director executiv al Cedars-Sinai Guerin Children’s.

,,Descifrarea mecanismelor care explică modul în care funcționează ecosistemul care susține celulele stem va ajuta la punerea bazelor pentru viitoarele descoperiri care ar putea duce într-o zi la strategii terapeutice pentru repararea țesuturilor deteriorate.”

Intestinul are o capacitate excepțională de regenerare a celulelor

Intestinul este supus unei reînnoiri continue pentru a rezista la uzura care rezultă din descompunerea alimentelor și din prezența deșeurilor care pot răni și ucide celulele. Intestinul trebuie să se reaprovizioneze în mod constant cu celule sănătoase și, din fericire, are o capacitate excepțională de regenerare a celulelor.

Diviziunea celulelor stem intestinale pentru a produce mai multe celule este reglată de nișa lor înconjurătoare, care este alcătuită din mai multe tipuri de celule și reprezintă o sursă esențială de semnale. Cu toate acestea, nu este clar ce celule produc semnale în timpul diferitelor stări de leziune.

Pentru a înțelege mai bine activitatea celulelor stem, echipa a dorit să afle ce celule ajută celulele epiteliale intestinale să se repare – în special celulele endoteliale limfatice.

,,Limfaticele sunt foarte aproape de celulele stem și aproape toate compartimentele celulelor stem se află în apropierea limfaticelor”, a declarat Brisa Palikuqi, co-autorul studiului și cercetător postdoctoral în cadrul Laboratorului Klein de la UCSF.

Cheia în repararea țesuturilor deteriorate

,,Deoarece cele două tipuri de celule se află într-o asemenea proximitate, acest lucru ne-a făcut să credem că aceste limfatice pot juca un rol important”.

Limfaticele exprimă mai mulți factori, inclusiv o genă, Rspo3, despre care se știe că este importantă pentru funcționarea celulelor stem. Pentru a determina dacă gena a jucat un rol important în reglarea celulelor stem intestinale, cercetătorii au eliminat gena la șoareci și apoi au folosit secvențierea monocelulară pentru a vedea cum ar reacționa celulele stem din intestin fără Rspo3.

Inițial, celulele stem nu au avut niciun răspuns la schimbarea mediului. Cercetătorii au decis apoi să lezeze sistemul prin administrarea unui medicament de chimioterapie care ucide orice celule proliferante, indiferent de locul în care medicamentul călătorește prin organism, scrie MedicalXpress.

O componentă esențială a intestinului

,,Când am făcut acest lucru, dintr-o dată, celulele stem și intestinul au trebuit să prolifereze mult mai mult și să înlocuiască zilnic mai multe celule”, a declarat Jeremie Rispal, de asemenea cercetător postdoctoral în cadrul Laboratorului Klein de la UCSF și celălalt co-autor al studiului.

Pierderea genei Rspo3 a dus la un număr mai mic de celule stem și progenitoare, împiedicând recuperarea după leziune. ,,Această descoperire ne-a arătat că celulele endoteliale limfatice sunt o componentă cheie a nișei intestinale și sunt esențiale pentru repararea intestinelor după cazuri de leziuni, cum ar fi chimioterapia”, a declarat Klein.

Klein a precizat că studiul demonstrează modul în care celulele endoteliale limfatice joacă un rol mult mai mare decât se credea până acum în regenerarea celulelor stem și pot juca un rol în boală, poate chiar influențând promovarea cancerului.

,,Abia acum începem să înțelegem funcțiile vaselor limfatice”, a spus Klein.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Coreea de Nord trimite ajutoare pentru 800 de familii afectate de o epidemie intestinală ciudată

Microbii intestinali pot influența riscul și gravitatea unui atac cerebral

Un nou tip de moarte celulară a fost descoperit în intestinele musculiței de oțet

Cum comunică intestinul cu creierul?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase