Home » Știință » Mai puține teste de vitamina D, mai puține emisii de carbon. Ce au descoperit cercetătorii?

Mai puține teste de vitamina D, mai puține emisii de carbon. Ce au descoperit cercetătorii?

Publicat: 29.08.2022

Mai puține teste de vitamina D, mai puține emisii de carbon. Asta arată un studiu care examinează impactul asupra climei al activității cu valoare redusă din îngrijirea sănătății în Australia.

Cercetarea a constatat că testele inutile de vitamina D au generat emisii de carbon echivalente cu cele ale unei mașini conduse între Sydney și Perth de 59 de ori.

Cercetătorii spun că, în 2020, testele inutile de vitamina D în Australia au costat sistemul de sănătate mai mult de 87 de milioane de dolari australieni și au avut o amprentă de carbon cuprinsă între 28.000 și 42.000 de kilograme de emisii echivalente de dioxid de carbon (kg CO2e).

Mai puține teste de vitamina D, mai puține emisii de carbon

Cum s-a ajuns la concluzia că mai puține teste de vitamina D vor duce la o scădere a emisiilor? Amprenta de carbon a testelor de vitamina D a fost calculată din emisiile încorporate în echipamentele de colectare a sângelui, cum ar fi ace, seringi și eprubete. Acestea trebuie să fie fabricate, distribuite și eliminate, toate aceste activități generând emisii de carbon.

Reducerea testelor inutile de vitamina D ar putea contribui la reducerea amprentei de carbon a asistenței medicale din țară. Studiul condus de Universitatea din Sydney a fost publicat în BMJ Open.

Amprenta de carbon a sistemului de sănătate

Sectorul sănătății are o amprentă de carbon semnificativă: în 36 de țări majore este responsabil pentru 4,4% din emisiile anuale globale de CO2e. În Australia, asistența medicală reprezintă 7% din emisiile naționale de CO2e.

Îngrijirea de valoare scăzută reprezintă aproximativ 30% din sectorul sănătății. Aceasta este definită ca fiind servicii de sănătate care au beneficii limitate sau nu au beneficii pentru pacienți, dar prezintă riscuri sau costuri pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate.

„Există rate ridicate de testare pentru vitamina D la indivizi sănătoși care nu sunt expuși riscului de deficiență de vitamina D, cercetările anterioare estimând că 76,5% dintre testele de vitamina D nu au îndeplinit niciuna dintre indicațiile Medicare pentru testare. Trebuie să reducem îngrijirea de valoare redusă, cum este supra-testarea și supra-tratarea”, spune Matilde Breth-Petersen, autoare principală a studiului.

„Trebuie să îmbunătățim sustenabilitatea îngrijirii medicale prin scăderea resurselor risipite și a amprentei de carbon a sectorului sănătății. Merită o atenție suplimentară în politici, practici și cercetări viitoare”, spune ea.

Cum a fost realizat studiul?

Cercetătorii au examinat impactul asupra mediului, asupra sănătății și financiar al testelor inutile de vitamina D, folosind date din înregistrările Medicare. Au fost în total 4.457.657 de teste de vitamina D finanțate de Medicare în 2020, în medie un test pentru fiecare șase australieni. Asta a însemnat o creștere de 11,8% față de totalul mediu din perioada 2018-2019, notează Medical Xpress.

Totalul testelor de vitamina D efectuate în 2020 au depășit totalul din anii precedenți. Acest lucru se întâmplă în ciuda unui inițial declin vizibil al testelor de la sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii mai 2020, care a coincis cu ordinele de sănătate publică din Australia ca răspuns la COVID-19.

„Analiza bazată pe datele din 2019 a urmat același tipar. Acest lucru implică faptul că utilizarea datelor pre-pandemie nu arată nicio diferență față de imaginea de ansamblu”, a declarat Alexandra Barratt, și ea autoare a studiului.

„Acest studiu arată că testarea pentru vitamina D reprezintă o oportunitate de a reduce amprenta de carbon a sectorului sănătății”, spune ea.

Mai puține teste de vitamina D, mai puține emisii de carbon. Ce arată cifrele?

Peste trei sferturi dintre testele din 2020 nu au adus niciun beneficiu pentru sănătate, ceea ce a însemnat 3,4 milioane de teste inutile.

Dintr-un cost total al testelor pentru vitamina D de 114 milioane de dolari australieni, 87 de milioane a fost costul testelor nenecesare.

Amprenta de carbon a testelor inutile de vitamina D din 2020 a fost echivalentă cu condusul unui autoturism pe o distanță de circa 160,000-230,000 de kilometri.

Costul testelor inutile ar putea fi subestimat

Cercetătorii spun că emisiile de carbon și costul testelor inutile de vitamina D în Australia ar putea fi subestimate. Analiza a folosit înregistrările Medicare, ceea ce înseamnă că testele care nu sunt acoperite de Medicare nu au fost incluse în calculele lor.

„La nivel internațional, până la 92% dintre testele de vitamina D pot fi inutile. Estimarea noastră de 76,5% se bazează pe datele din 2016 și știm că ratele au continuat să crească de atunci”, a spus Breth-Petersen.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai puternic mușchi din corp?

Acidul hialuronic „trezește” celulele stem pentru a repara mușchii deteriorați

Dezvoltarea abilităților cognitive ar putea fi favorizată de utilizarea smartphone-ului

Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase