Home » Știință » Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Publicat: 02.08.2022

Nivelurile scăzute până la moderate de stres pot contribui la dezvoltarea rezilienței, reducând în același timp riscul de boli mintale

Astfel, stresul poate fi de fapt benefic pentru creierul tău, potrivit unei noi cercetări efectuate de Institutul de Dezvoltare a Tineretului de la Universitatea din Georgia.

Publicat în Psychiatry Research, studiul a constatat că nivelurile scăzute până la moderate de stres pot ajuta indivizii să își dezvolte reziliența și să reducă riscul de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și comportamentele antisociale.

,,Dacă vă aflați într-un mediu în care aveți un anumit nivel de stres, puteți dezvolta mecanisme de adaptare care vă vor permite să deveniți mai eficient și mai eficace și să vă organizați într-un mod care să vă ajute să performați”, a declarat Assaf Oshri, autorul principal al studiului.

,,Stresul poate acționa ca un vaccin”

Cu toate acestea, linia de demarcație între cantitatea potrivită de stres și prea mult stres este subțire.

Un stres bun poate acționa ca un vaccin împotriva efectului unor întâmplări viitoare.

Cercetătorii s-au bazat pe datele de la Human Connectome, un proiect național finanțat de National Institutes of Health, care are ca scop să ofere informații despre modul în care funcționează creierul uman. Pentru studiul de față, cercetătorii au analizat date de la mai mult de 1.200 de tineri adulți care au raportat nivelul de stres perceput cu ajutorul unui chestionar utilizat pentru a măsura cât de incontrolabile și stresante li se par oamenilor viețile lor.

Participanții au răspuns la întrebări privind frecvența cu care au experimentat anumite gânduri sau sentimente.

Capacitățile lor neurocognitive au fost apoi evaluate cu ajutorul unor teste care au măsurat atenția și capacitatea de a suprima răspunsurile automate la stimuli vizuali, flexibilitatea cognitivă, sau capacitatea de a trece de la o sarcină la alta, memoria de lucru și viteza de procesare.

Când devine stresul toxic?

Cercetătorii au comparat aceste rezultate cu răspunsurile participanților la mai multe măsurători ale sentimentelor de anxietate, problemelor de atenție și agresivității, printre alte probleme comportamentale și emoționale.

Analiza a constatat că nivelurile scăzute până la moderate de stres au fost benefice din punct de vedere psihologic.
Cu toate acestea, capacitatea de a tolera stresul și adversitatea variază foarte mult în funcție de individ.

În plus, în timp ce puțin stres poate fi bun pentru cogniție, cercetătorii avertizează că nivelurile continue de stres ridicat pot fi incredibil de dăunătoare, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

,,De la un anumit punct, stresul devine toxic”, a spus Oshi. ,,Afectează totul, de la sistemul imunitar, la reglarea emoțională, la funcționarea creierului. Nu tot stresul este un stres bun”, a concluzionat el, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Plantele sunt capabile să-și producă propria aspirină atunci când sunt stresate

Cum pot adolescenții să-și îmbunătățească răspunsul la stres? Concluziile unui studiu

Este mai ușor să ierți atunci când ești sub stres cronic, arată un nou studiu

Somnul declanșat de stres îi poate ajuta pe șoareci să facă față anxietății ulterioare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase