Home » Știință » Pfizer umflă prețurile! Cât ar urma să coste o doză de vaccin împotriva COVID-19?

Pfizer umflă prețurile! Cât ar urma să coste o doză de vaccin împotriva COVID-19?

Pfizer umflă prețurile! Cât ar urma să coste o doză de vaccin împotriva COVID-19?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2022

Spre surprinderea unora, și dezamăgirea altora, gigantul farmaceutic Pfizer plănuiește să cvadrupleze prețul pentru o doză de vaccin împotriva COVID-19, astfel că prețurile vor crește de la 20 – 30 de dolari per doză până la 110 – 130 per doză.

Experții estimează, de asemenea, că odată ajuns la acel preț mai mare, vaccinul va costa de 10.000 de ori mai mult decât costurile necesare pentru producție.

Alianța Vaccinului pentru Oameni, un grup internațional dedicat accesului la vaccinuri, a criticat creșterea de preț și a numit decizia „jaf la drumul mare”. Bineînțeles, pentru Pfizer, creșterea de preț ar fi o mișcare incredibil de lucrative. La fel ca multe alte companii farmaceutice americane, Pfizer este, întâi de toate, o afacere. Pe măsură ce cererea cândva copleșitoare pentru vaccinuri împotriva COVID-19 scade, acesta ar fi un mod pentru Pfizer de a-și menține profiturile. Un analist Wells Fargo a declarat jurnaliștilor de la Reuters că o astfel de creștere de preț ar aduce companiei un profit situat între 2,5 și 3 miliarde dolari.

Vești bune pentru Pfizer, vești extrem de proaste pentru noi

Așadar, vești bune pentru Pfizer, vești extrem de proaste pentru oamenii care vor să fie protejați de o boală pe care încă nu știm cum să o tratăm cât mai eficient. Experții se așteaptă ca și alți producători farmaceutici să urmeze exemplul Pfizer.

„Ne așteptăm ca Moderna să se adapteze la acest semnal”, a spus David Risinger, analist SVB Securities, adăugând că se așteaptă ca Pfizer/BioNTech, Moderna și Novavax „să se situeze într-un interval de prețuri similar în viitorul apropiat”.

Moderna a refuzat să vorbească cu jurnaliștii de la Reuters, însă a sugerat în trecut că prețurile comerciale vor fi undeva între 40 și 100 de dolari per doză de vaccin.

Dorința de a face bine ar fi pe terminate?

Trebuie menționat faptul că, în comparație cu media anuală a prețurilor pentru vaccinurile antigripale, prețurile propuse de Pfizer sunt departe de a fi normale. Guvernul SUA plătește între 20 și 30 de dolari per doză standard de vaccin antigripal, și poate undeva la 70 de dolari pentru cele mai mari doze, potrivit Futurism.

În concluzie, prețurile propuse de Pfizer și intenția altor companii farmaceutice de a-i urma exemplul arată că dorința de a face bine, așa cum s-a întâmplat în timpul celor mai dificile momente ale pandemiei, ar fi pe terminate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Directorul general al Pfizer, testat pozitiv pentru a doua oară cu COVID-19

Încep testele pe voluntari ale vaccinului anti-Omicron făcut de Pfizer. Participă și persoane nevaccinate

CEO-ul Pfizer spune că un vaccin anual împotriva COVID-19 ar fi de preferat în locul dozelor booster

Creatorii vaccinului BioNTech – Pfizer, recompensați cu cel mai prestigios premiu pentru medicină din Germania

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase