Home » Știință » Un nou studiu ar fi găsit un tratament „spectaculos” pentru boala Lupus

Un nou studiu ar fi găsit un tratament „spectaculos” pentru boala Lupus

Un nou studiu ar fi găsit un tratament „spectaculos” pentru boala Lupus
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.09.2022

Cinci pacienți cu Lupus și-au văzut boala dusă în remisiune după o singură perfuzie de celule imune modificate, într-un mic studiu care împrumută din terapia împotriva cancerului pentru a valorifica propriile celule ale pacienților în vederea tratării afecțiunii autoimune.

Oamenii de știință califică rezultatele ca fiind „spectaculoase” și „incredibil de interesante”, afirmând că descoperirile ar putea anunța o nouă eră de gestionare a bolilor autoimune care, la fel ca și cancerul, sunt, în mod notoriu, greu de tratat.

Lupus este o afecțiune care durează toată viața și care, în cel mai rău caz, cauzează leziuni ale organelor pe lângă dureri articulare și afectează aproximativ 1 din 1.000 de persoane, majoritatea femei de vârstă fertilă.

La fel ca multe alte boli autoimune, cauzele profunde ale lupusului rămân un amestec neclar de factori genetici și de mediu.

Simptomele, cum ar fi inflamația, sunt tratate în mod obișnuit cu unele cure de steroizi și medicamente imunosupresoare care subjugă elementele care cauzează boala, dar nu reușesc să le elimine.

O singură perfuzie de celule imune modificate, cheia pentru stoparea bolii?

Acest lucru s-ar putea schimba, totuși, dacă rezultatele promițătoare ale unui nou studiu condus de reumatologul Georg Schett de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg, Germania, pot fi reproduse pentru a „reseta” în siguranță sistemul imunitar al mai multor pacienți cu Lupus.

Inspirați de succesul terapiilor pe bază de celule numite terapii cu celule T cu receptori de antigen chimeric (CAR), care au dat rezultate uimitoare în cazul cancerelor de sânge, cercetătorii au testat metodic dacă abordarea ar putea funcționa și în cazul lupusului – testând terapia mai întâi pe șoareci, apoi pe un pacient, iar acum pe alți patru.

Terapiile CAR-T funcționează prin recoltarea celulelor imunitare ale unui pacient și ingineria acestora pentru a recunoaște și distruge celulele necorespunzătoare, fie că sunt celule canceroase sau alte celule imunitare, atunci când sunt infuzate înapoi în organism.

În cazul acestui studiu, terapia a fost concepută pentru a vâna grupurile de celule B defecte, în special cele care prezintă o proteină de suprafață celulară numită CD19, care, la persoanele cu Lupus, produce autoanticorpi care se atașează în mod greșit de propriile celule ale organismului.

Ar putea fi pacienții vindecați?

Urmând ordinele, sistemul imunitar se grăbește să atace acele țesuturi, deteriorând organele și provocând dureri articulare, oboseală și erupții cutanate, scrie ScienceAlert.

Testele de sânge au arătat că terapia unică a eliminat celulele B greșite ale pacienților fără a provoca efecte secundare semnificative, după care autoanticorpii care cauzează boala au scăzut sub nivelurile detectabile. De asemenea, simptomele pacienților s-au ameliorat atât de mult încât, câteva luni mai târziu, nu mai aveau nevoie să ia medicamentele pe care le luau cândva pentru a-și gestiona afecțiunea.

Deși este prea devreme pentru a spune dacă pacienții sunt vindecați și prea devreme pentru a spune ce parte din pacienții cu lupus ar răspunde la tratament, descoperirile sunt încurajatoare.

Cei cinci pacienți (patru femei și un bărbat) au fost în remisie între 5 și 17 luni, iar în acest timp, boala lor nu a recidivat în ciuda unei reapariții a celulelor B la câteva luni după tratament.

În mod crucial, aceste celule B nou create nu au produs autoanticorpii pe care îi produceau predecesorii lor disfuncționali, astfel încât cercetătorii suspectează că au reușit într-adevăr să repornească sistemul imunitar al pacienților – deși timpul va spune acest lucru.

Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Afecțiunile autoimune amplifică riscul dezvoltării de boli cardiovasculare

Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

Primul transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie. Care este starea sa acum?

Poluarea aerului, asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli autoimune

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase