Home » Știință » Dormitul cu lumina artificială crește riscul de diabet, arată noi cercetări

Dormitul cu lumina artificială crește riscul de diabet, arată noi cercetări

Dormitul cu lumina artificială crește riscul de diabet, arată noi cercetări
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.11.2022

Dormitul într-o încăpere expusă luminii artificiale în timpul nopții ar putea crește riscul de diabet, arată ultimele date ale unui studiu la care au participat aproape 100.000 de adulți din China.

Oamenii care au locuit în China, în zonele intens luminate în timpul nopții, au prezentat un risc cu 28% mai mare de a se îmbolnăvi de diabet, în comparație cu cei care au trăit în zone cu mai puține becuri, transmite CNN, care citează studiul publicat în Diabetologia.

Însă autorii studiului menționează date îngrijorătoare: mai mult de 9 milioane de adulți cu vârsta peste 18 ani diagnosticați cu diabet ar putea să se fi îmbolnăvit mai ușor din cauza luminii artificiale din timpul nopții. Aceștia mai menționează că cifra ar putea crește cu ușurință, deoarece tot mai multe persoane se mută la oraș.

Și totuși, absența întunericului nu afectează doar locuitorii mediului urban. Iluminatul nocturn din orașe este atât de răspândit, încât poate dăuna suburbiilor și pădurilor aflate la kilometri întregi distanță de sursa de lumină.

Lumina din timpul nopții afectează metabolismul

„Studiul confirmă cercetările inițiale privind potențialele efecte dăunătoare ale luminii aprinse în timpul nopții asupra metabolismului. Acesta poate reprezenta și risc pentru diabet”, a spus dr. Phyllis Zee, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Datele inițiale arătau că există o legătură între lumina artificială din timpul nopții și obezitate, disfuncții ale metabolismului, secreție de insulină, diabet sau chiar boli cardiovasculare.

Analiza recentă desfășurată de dr. Phyllis Zee și colegii săi a examinat impactul pe care îl are lumina asupra somnului, subiecți fiind adulți sănătoși cu vârste sub 30 de ani.

Iar unul dintre experimente a demonstrat că dormitul chiar și pentru o singură noapte cu o lumină slabă (de exemplu – televizorul cu sonorul oprit) a crescut nivelul de zahăr din sânge și activitatea cardiacă.

O activitate cardiacă ridicată poate provoca în viitor boli cardiovasculare, în vreme ce nivelul crescut de zahăr poate duce la diabet de tip II.

„Un somn sănătos este extrem de important pentru prevenirea dezvoltării diabetului. Cercetările arată că un somn tulburat este asociat cu un risc mare de diabet de tip II”, a atras atenția dr. Gareth Nye de la University of Chester din Marea Britanie. El nu a fost implicat în studiul menționat anterior.

Cum ne putem asigura un somn de calitate?

În aceste condiții, pentru un somn de calitate, dormitorul poate fi organizat în așa fel încât lumina artificială să nu ne supere. De exemplu, putem muta patul departe de ferestre sau putem folosi jaluzele ori draperii, dacă locuim în zone cu multe panouri publicitare.

De asemenea, aparatele care emit lumină albastră (televizoare, telefoane mobile, tablete, laptopuri) ar trebui închise înainte de culcare.

„Dacă este nevoie de lumină de veghe noaptea, mențineți-o la minimum sau pe podea, așa încât să reflecte lumina și să nu rămână la nivelul patului. Evitați să dormiți cu televizorul deschis. Dacă știți că adormiți în acest fel, folosiți timer-ul și programați-l să se închidă”, a sugerat dr. Zee.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Programul haotic de somn al adolescenților îi predispune pe aceștia la probleme de comportament. Există însă și vești bune!

Ce efecte poate avea somnul de slabă calitate?

A fost descoperit secretul pentru un somn mai bun. Iată ce trebuie să faci!

Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase