Home » Știință » Un document rar al lui Charles Darwin, printre puținele semnate de acesta, scos la licitație pentru un preț record

Un document rar al lui Charles Darwin, printre puținele semnate de acesta, scos la licitație pentru un preț record

Publicat: 02.12.2022

Un fragment de hârtie semnat de Charles Darwin, care apără propria sa teorie evoluționistă, va fi scoasă la vânzare de casa de licitații Sotheby’s din New York, SUA. Obiectul ar putea să fie vândut cu peste 1 milion de lire sterline – un preț record pentru un manuscris al lui Darwin. Cercetătorul a produs documentul pentru a putea fi copiat în The Autographic Mirror, o revistă din 1865.

Darwin nu avea obiceiul de a-și arhiva lucrările și, prin urmare, puține materiale originale au rezistat până în zilele noastre.

În cazul în care există altele și au fost semnate, aproape întotdeauna apare doar abrevierea „C Darwin” sau „Ch Darwin”. Este foarte rar ca numele său somplet, „Charles Darwin”, să fie scris în întregime și de mâna sa, potrivit BBC.

Un document prețuit (și) datorită semnăturii lui Charles Darwin

Profesorul John van Wyhe, lector la Universitatea Națională din Singapore, care se ocupă de colecția științifică cunoscută sub numele de Darwin Online, spune că hârtia este foarte specială datorită detaliile pe care marele om de știință a decis să le includă pe pagină alături de semnătura sa.

„Darwin include un pasaj care apare în a treia ediție din Despre originea speciilor. Este un pasaj cu adevărat favorit, deoarece el încearcă să puncteze că oamenii ar putea găsi teoria lui ca fiind de necrezut și aberantă, dar ei au spus la fel și despre Newton și gravitație și nimeni nu se mai îndoia de existența gravitației. Același lucru, spune el, ar fi adevărat, în cele din urmă, cu evoluția și selecția naturală”, a explicat John van Wyhe.

Criticile asupra teoriei evoluționiste, comparate cu cele aduse ecuațiilor lui Newton despre gravitație

Editorul revistei, Hermann Kindt, tipărea facsimile ale scrisului de mână sau autografe ale unor persoane celebre, împreună cu biografiile acestora.

Atunci când Herman Kindt l-a întrebat pe Darwin dacă ar putea contribui, omul de știință a profitat de ocazie. Era o oportunitate de a riposta în fața celor care îi puneau la îndoială teoriile. La acea vreme, la șase ani de la lansarea primei ediții a lucrării Despre originea speciilor, o critică obișnuită era faptul că Darwin nu putea explica originea vieții înseși.

Darwin a recunoscut că era adevărat, dar că era irelevant pentru observațiile sale privind modul în care viața pe Pământ a evoluat și s-a diversificat. La fel ca și în cazul gravitației, „esența” acesteia ar putea să nu fie înțeleasă, dar ecuațiile lui Newton au funcționat cu siguranță.

Darwin nu l-a menționat pe Newton, dar profesorul John van Wyhe spune că era cunoscut faptul că, atunci când a scris pasajul, Darwin citise recent biografia lui Newton.

Precedentul record mondial pentru un manuscris al lui Charles Darwin a fost de 400.000 de lire sterline

Bucata de hârtie a lui Darwin, scoasă la vânzare de casa de licitații Sotheby’s, este în stare impecabilă.

„Ceea ce este diferit la această foaie este faptul că Darwin a ales pasajul care dorea să fie asociat cu el însuși și cu moștenirea sa. L-a scris pe o foaie supradimensionată. Este incredibil de clar și și-a semnat numele foarte îndrăzneț. În acest pasaj, el menționează selecția naturală, îl menționează pe Newton și discută despre locul puterilor superioare, dar în același timp spune că nimic nu explică aceste teorii. Servește cu adevărat drept declarație definitivă sau autorizată a operei sale”, a declarat dr. Kalika Sands, expert la Sotheby’s în istoria științei secolului XIX.

Casa de licitații a stabilit precedentul record mondial pentru un manuscris al lui Darwin la 400.000 de lire sterline și se așteaptă ca acesta să fie doborât cu ușurință.

Pasajul din Darwin spune:

Am recapitulat acum principalele fapte și considerații care m-au convins pe deplin că speciile au fost modificate, în timpul unei lungi perioade de descendență, prin prezervarea sau selecția naturală a multor variații succesibile ușor variabile. Nu pot să cred că o teorie falsă ar explica, așa cum mi se pare că teoria selecției naturale explică, cele câteva clase mari specificate mai sus. Nu este o obiecție validă faptul că știința nu aruncă încă nicio lumină asupra problemei esenței sau a originii vieții. Cine poate explica ce este esența atracției gravitaționale? Nimeni nu se opune acum urmăririi rezultatelor care decurg din acest element necunoscut al atracției; în ciuda faptului că Leibnitz l-a acuzat anterior pe Newton că a introdus „calități oculte și miracole în filosofie”. – Charles Darwin.

Vă mai recomandăm și:

Un manuscris rar al lui Charles Darwin, scos în curând la licitație

„Procesul maimuţei”. Un profesor a ajuns în faţa judecătorilor pentru că l-a predat pe Darwin

Caietele lui Charles Darwin, furate din Biblioteca Universității Cambridge, au fost în sfârșit returnate

Originea vieții pe planetele similare Pământului, cât se poate de probabilă

 

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase