Home » Istorie » Caietele lui Charles Darwin, furate din Biblioteca Universității Cambridge, au fost în sfârșit returnate

Caietele lui Charles Darwin, furate din Biblioteca Universității Cambridge, au fost în sfârșit returnate

Caietele lui Charles Darwin, furate din Biblioteca Universității Cambridge, au fost în sfârșit returnate
Sursa foto: Cambridge University Library
Publicat: 07.04.2022

Intriga a fost demnă de un roman de Dan Brown. Două caiete ale lui Charles Darwin, în valoare de milioane de lire sterline, au fost furate din biblioteca Universității Cambridge, după ce fuseseră pierdute mai bine de două decenii.

Dispariția jurnalelor a generat un apel international și o colaborare cu forțele de poliție locale și Interpol. In prezent, printr-o întorsătură neașteptată a evenimentelor, manuscrisele – dintre care unul conținea celebra schiță „Arborele Vieții” din 1837 – au fost restituite în mod anonim într-o sacoșă roz de cadouri, cu un bilețel pe care se găsea urarea „Paște Fericit”.

„Cadoul” a fost lăsat pe podeaua bibliotecii, lângă biroul bibliotecarului, la etajul patru din clădirea cu șaptesprezece etaje, in data de 9 martie. Zona respectivă nu intra în aria de acoperire a camerelor de supraveghere, astfel că autorul faptei este necunoscut și nici nu sunt cunoscute motivele pentru care a făcut acest lucru, precizează precizează The Guardian.

„Manuscrisele sunt în siguranță și s-au întors la noi”

Dr. Jessica Gardner, director al bibliotecii încă din 2017 și cea care a raportat furtul operelor către poliție, a descris bucuria pe care a simțit-o atunci când a văzut despre ce era vorba.

Sursa foto: Profimedia

„M-am simțit ușurată să știu că manuscrisele sunt în siguranță și s-au întors la noi”, a spus aceasta. „Eu, alături de mulți alții din lumea întreagă am avut inima frântă în urma furtului acestora. Carnetele își pot acum lua locul meritat alături de celelalte piese din arhiva Darwin deținută la Cambridge, in centrul moștenirii culturale și științifice a națiunii, alături de arhivele lui Isaac Newton sau Stephen Hawking”.

Anul 2001 a fost anul în care s-a descoperit că aceste caiete – care reprezintă unele dintre primele schițe în cerneală privitoare la teoria radicală privind selecția naturală – dispăruseră. Fuseseră înlăturate din depozit pentru a fi fotografiate, iar procesul s-a finalizat în noiembrie 2000. Dar în timpul unei verificări de rutină ulterioare în ianuarie 2001, s-a descoperit că acestea nu fuseseră duse înapoi la locul lor. La vremea respectivă, personalul a considerat că acestea ar fi ajuns pe un alt raft.

„Obiectele de acest gen sunt cruciale”

Prelevarea amprentelor din zone cheie ale muzeului – care deține o cantitate impresionantă de manuscrise, hărți, cărți și alte asemenea piese – s-a dovedit a fi lipsită de succes. În cele din urmă, cărțile au fost raportate că furate către jandarmeria din Cambridge.

Echipajele de poliție au inițiat imediat după o investigație și au notificat Interpolul, timp în care reprezentanții universității au făcut un apel la comunitatea internațională pentru ajutor în soluționarea acestei dispariții.

Returnarea acestora, aproape la un an și jumătate după, a uimit autoritățile. Profesorul Stephen J. Toope, vicecancelar al Universității Cambridge, a spus că a fost „incredibil de bucuros să afle despre returnarea in siguranță a manuscriselor. „Obiectele de acest gen sunt cruciale pentru înțelegerea nu doar a istoriei științei, dar și pentru cea a umanității”, a precizat Toope.

În ce stare sunt manuscrisele?

Acestea se găseau într-o stare bună și fără semne de distrugere prin manipulare. Acestea fuseseră acoperite cu folie alimentară in interiorul unei cutii de arhivare. Un plic maroniu purta scrisul de tipar: „Bibliotecar/Paste Fericit/ X”.

Directorul adjunct al bibliotecii, dr. Mark Purcell, a mai spus în trecut că are toată încrederea că manuscrisele nu vor putea să fie vândute pe piața liberă și că speră să fie aceeași situație cu cea de la Palatul Lambeth din Londra, acolo unde unele artefacte au fost furate după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.

„După patruzeci și ceva de ani, in urma unei crize existențiale a cuiva aflat pe patul de moarte, acele obiecte au reapărut fiind înapoiate la Lambeth”, a mai spus acesta.

„Este un veritabil mister. Nu știm nici cine, nici de ce”

Chiar dacă nu există camere de supraveghere în zonă unde au fost lăsate manuscrisele, Gardner spune că intrările și ieșirile din muzeu sunt acoperite de camere. A mai spus că înregistrările relevante au fost înmânate poliției: „Este un veritabil mister. Nu știm nici cine, nici de ce”.

Acesta a mai spus și despre clădirea bibliotecii că a suferit multe modificări de atunci, cu sisteme electronice de acces pentru securizarea zonelor, cu echipe de pază, seifuri și camere de supraveghere.

Manuscrisele vor fi expuse pentru public din iulie că parte a expoziției dedicate lui Charles Darwin.

Vă mai recomandăm și: 

Două caiete care au aparținut lui Charles Darwin, cu o valoare de milioane de lire sterline, au dispărut

Dieta lui Charles Darwin. Ce mânca celebrul om de știință?

Cum a ajuns ”ruşinea familiei”, Charles Darwin, să schimbe omenirea. Cinci lucruri puţin ştiute

O fosilă descoperită de cercetătorii din China ar putea fi răspunsul la misterul „abominabil” al lui Darwin

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase