Home » Știință » Cofeina poate modifica structura creierului atunci când este consumată în timpul sarcinii

Cofeina poate modifica structura creierului atunci când este consumată în timpul sarcinii

Cofeina poate modifica structura creierului atunci când este consumată în timpul sarcinii
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 14.02.2021

Noi cercetări au descoperit că un consum de cafea în timpul sarcinii poate schimba căi neuronale importante, care mai apoi poate duce la tulburări comportamentele în timpul vieții.

Oamenii de știință de la Institutul Del Monte pentru Neuroștiință de la Centrul Medical Universitar Rochester, SUA, au analizat mii de imagini cerebrale ale copiilor de 9 și 10 ani, dezvăluind schimbările din structura creierului din cazul copiilor care sunt expuși la cofeină în uter.

„Acestea sunt efecte reduse și nu produc afecțiuni psihiatrice grave, însă cauzează probleme de comportament care ar trebui să ne facă să luăm în considerare efectele pe termen lung ale consumului de cofeină în timpul sarcinii. Presupun că rezultatele acestui studiu vor arăta că orice fel de consum de cofeină în timpul sarcinii nu este o idee foarte bună”, a spus John Foxe, director al Institutului Del Monte pentru Neuroștiință.

„O cale biologică care pare diferită atunci când cofeina este consumată în timpul sarcinii”

Problemele de comportament, dificultățile de concentrare și hiperactivitatea sunt simptomele pe care cercetătorii le-au observat la copiii studiați.

„Ceea ce este unic este faptul că avem de-a face cu o cale biologică care pare diferită atunci când cofeina este consumată în timpul sarcinii”, a explicat Zachary Christensen, autor principal al studiului publicat în jurnalul Neuropharmacology.

Studiile anterioare au dezvăluit un efect negativ al cofeinei asupra sarcinii. De asemenea, este cunoscut faptul că un fetus nu are enzimele necesare pentru descompunerea cofeinei atunci când aceasta trece prin placentă. Noul studiu dezvăluie că, de fapt, cofeina ar putea avea un impact îndelungat asupra neurodezvoltării.

„Recomandările clinice curente sugerează deja limitarea cofeinei în timpul sarcinii”

Cercetătorii au mai subliniat că nu este clar dacă impactul cofeinei asupra creierului fetal variază de la un trimestru la altul, sau momentul din gestație în care apar aceste schimbări structurale, potrivit MedicalXpress.

„Recomandările clinice curente sugerează deja limitarea cofeinei în timpul sarcinii, nu mai mult de două cești normale de cafea pe zi. Pe termen lung, sperăm să putem dezvolta recomandări mai bune pentru mame, însă, între timp, acestea ar fi trebui să vorbească cu medicul specialist daca apar semne de îngrijorare”, a adăugat Christensen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Consumul mare de cafea este legat de scăderea riscului de cancer de prostată

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet

Cafeaua, asociată cu creșterea șanselor de supraviețuire în cazul unui anumit tip de cancer

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău dacă bei 2 litri de cafea în fiecare zi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase