Home » Știință » Cântatul la pian crește puterea de procesare a creierului și îmbunătățește starea de spirit

Cântatul la pian crește puterea de procesare a creierului și îmbunătățește starea de spirit

Publicat: 13.12.2022

Un nou studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Bath, din Anglia, demonstrează impactul pozitiv pe care îl are cântatul la pian asupra capacității creierului de a procesa imagini și sunete și arată cum poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit.

Publicându-și descoperirile în Scientific Reports, echipa din spatele studiului arată cum începătorii care au urmat lecții de pian pentru doar o oră pe săptămână timp de 11 săptămâni au raportat îmbunătățiri semnificative în recunoașterea schimbărilor audio-vizuale din mediu și au raportat niveluri mai scăzute de depresie, stres și anxietate.

În studiul de control randomizat, 31 de adulți au fost repartizați fie într-un grup în care au învățat cântatul la pian, într-un grup de ascultat muzică, fie într-un grup de control.

Persoanele fără experiență muzicală sau pregătire anterioară au fost instruite să participe la sesiuni săptămânale de o oră. În timp ce grupurile de intervenție au cântat, grupurile de control fie au ascultat muzică, fie au folosit timpul pentru a face teme.

Cântatul la pian a îmbunătățit procesarea multisenzorială

Cercetătorii au descoperit că în doar câteva săptămâni de la începerea lecțiilor, capacitatea oamenilor de a procesa informații multisenzoriale (adică vedere și sunet) a fost îmbunătățită. „Procesul multisenzorial” îmbunătățit are beneficii pentru aproape fiecare activitate la care participăm, de la condusul unei mașini și traversarea unui drum, până la găsirea unei persoane într-o mulțime sau privitul la televizor, scrie Medical Xpress.

Aceste îmbunătățiri multisenzoriale s-au extins dincolo de abilitățile muzicale. Odată cu pregătirea muzicală, procesarea audiovizuală a oamenilor a devenit mai precisă în alte sarcini. Cei care au primit lecții de pian au arătat o mai mare acuratețe în testele în care participanții au fost rugați să determine dacă „evenimentele” de sunet și vedere au avut loc în același timp.

Acest lucru a fost valabil atât pentru afișajele simple, care prezintă blițuri și bipuri, cât și pentru afișajele mai complexe, care arată o persoană care vorbește. O astfel de reglare fină a abilităților cognitive ale indivizilor nu a fost prezentă pentru grupul care a ascultat muzică (în care participanții au ascultat aceeași muzică ca cea interpretată de grupul care a învățat să cânte la pian) sau pentru grupul fără muzică (în care membrii au studiat sau au citit).

Niveluri mai mici de depresie, anxietate și stres

În plus, rezultatele au mers dincolo de îmbunătățirile abilităților cognitive, arătând că participanții au avut, de asemenea, scoruri reduse de depresie, anxietate și stres după lecții. Autorii sugerează că cântatul la pian ar putea fi benefic pentru persoanele cu dificultăți de sănătate mintală, iar cercetările suplimentare sunt în curs de desfășurare pentru a testa acest lucru.

„Știm că, prin cântat și prin ascultat muzică, adesea aducem bucurie în viața noastră, dar prin acest studiu am fost interesați să aflăm mai multe despre efectele directe pe care o scurtă perioadă de învățare a muzicii le poate avea asupra abilităților noastre cognitive”, a explicat psihologul cognitiv și specialista în muzică Dr. Karin Petrini, de la Departamentul de Psihologie al Universității din Bath.

Cântatul la un instrument este o sarcină complexă

„Să înveți să cânți la un instrument precum pianul este o sarcină complexă: necesită ca un muzician să citească o partitură, să genereze mișcări și să monitorizeze feedbackul auditiv și tactil pentru a-și ajusta acțiunile ulterioare. În termeni științifici, procesul cuplează indiciile vizuale cu cele auditive și rezultă un antrenament multisenzorial”, a continuat Petrini.

„Descoperirile studiului nostru sugerează că acest lucru are un impact semnificativ și pozitiv asupra modului în care creierul procesează informațiile audio-vizuale chiar și la vârsta adultă, atunci când plasticitatea creierului este redusă”, a concluzionat Petrini.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Un vaccin a demonstrat că poate prelungi viața pacienților diagnosticați cu o formă agresivă de cancer

Cercetătorii au filmat un virus care se furișează printre celule pentru a găsi o cale de acces

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase