Home » Știință » 5 moduri prin care dronele vor schimba modul în care construim clădiri

5 moduri prin care dronele vor schimba modul în care construim clădiri

Publicat: 08.12.2022

Dronele modelează designul clădirilor deja: sunt utilizate pentru planificare, patrimoniu, construcție și pentru îmbunătățirea siguranței.

Dar, după cum au constatat studiile Departamentului Transporturilor din Regatul Unit, cei mai mulți oameni încă au o înțelegere limitată a modului în care dronele pot fi folosite practic.

Este esențial ca modurile în care dronele modelează designul clădirilor să fie înțelese de majoritatea oamenilor. Experții în viitorul designului și mobilitate speră că această scurtă prezentare generală a celor cinci moduri în care dronele vor influența designul clădirilor oferă câteva cunoștințe despre cum se vor schimba lucrurile.

Dronele modelează designul clădirilor prin crearea de modele digitale

Dronele pot face fotografii ale clădirilor, care sunt apoi folosite pentru a construi modele 3D în software de proiectare asistată de calculator.

Aceste modele au o precizie de până la un centimetru și pot fi combinate cu alte date, cum ar fi scanări 3D ale interioarelor folosind drone sau scanere cu laser, pentru a oferi o imagine completă și exactă a structurii pentru topografi, arhitecți și clienți.

Utilizarea acestor modele digitale economisește timp și bani în procesul de construcție, oferind o sursă unică pe care arhitecții și planificatorii o pot vizualiza.

Simulări de patrimoniu

Studio Drift este o echipă multidisciplinară de artiști olandezi care au folosit drone pentru a construi imagini prin intermediul unor spectacole de teatru în aer liber cu drone, la situri de patrimoniu național deteriorate, cum ar fi Notre Dame din Paris, Colosseumul din Roma și Sagrada Familia a lui Gaudí, din Barcelona.

Dronele ar putea fi folosite în viitorul apropiat într-un mod similar pentru a-i ajuta pe planificatori să vizualizeze impactul final al lucrărilor de restaurare sau de construcție asupra unei clădiri deteriorate sau parțial finisate, scrie TechXplore.

Dronele modelează designul clădirilor pentru a se adapta noilor moduri de livrări

Apariția serviciilor de livrare prin intermediul dronelor va aduce schimbări semnificative la clădirile din comunitățile noastre, care vor trebui să prevadă stații de andocare la huburile comunitare, magazinele și punctele de preluare.

Vor fi instalate platforme de aterizare pe acoperișurile caselor și huburi dedicate livrărilor cu drone. Cercetările au arătat că dronele pot ajuta la ultimul kilometru al oricărei livrări în Marea Britanie, Germania, Franța și Italia.

Arhitecții viitorului vor trebui să adauge aceste utilități în proiectele lor de clădiri.

Drone cu imprimante 3D

Două proiecte de cercetare de la firma de arhitectură, design, planificare și consultanță Gensler și un altul de la un consorțiu condus de Imperial College London (cuprinzând University College London, University of Bath, University of Pennsylvania, Queen Mary University of London și Technical University of Munich) numit Empa au experimentat cu drone cu imprimante 3D montate pe ele.

Aceste drone vor construi rapid adăposturi de urgență sau vor repara clădiri la înălțimi semnificative, fără a fi nevoie de schele, sau în locuri greu accesibile, oferind beneficii de siguranță.

Gensler a folosit deja drone pentru repararea turbinelor eoliene, iar cercetătorii de la Imperial College explorează roiuri de drone asemănătoare albinelor care lucrează împreună pentru a realiza planuri. Dronele se coordonează între ele pentru a urma o cale predefinită într-un proiect numit Aerial Additive Manufacturing. Deocamdată, lucrarea este doar o demonstrație a tehnologiei și nu lucrează la o anumită clădire.

În viitor, dronele cu imprimante 3D ar putea ajuta la crearea rapidă a clădirilor extrem de personalizate, dar modul în care acest lucru ar putea schimba forța de muncă și potențialele consecințe pentru lucrările de muncă manuală nu este încă cunoscut.

Supraveghere agilă

Dronele oferă noi posibilități de supraveghere departe de natura statică și fixă a sistemelor actuale, cum ar fi televiziunea cu circuit închis.

Dronele cu camere și senzori care se bazează pe sisteme software complexe, cum ar fi indicatori biometrici și „recunoașterea feței”, vor fi probabil următorul nivel de supraveghere aplicat de guverne și de forțele de poliție, precum și de către proprietarii de locuințe private pentru asigurarea monitorizării securității.

Dronele ar putea fi echipate cu dispozitive de monitorizare care ar comunica cu forțele de securitate sau de poliție.

Dronele folosite în acest fel ar putea ajuta clădirile noastre să răspundă mai rapid la intruziuni și să fie mai adaptate la schimbările climatice. Dronele vor putea muta părți ale clădirii, cum ar fi obiectele care creează umbră urmând traseul soarelui pentru a opri supraîncălzirea clădirilor, de exemplu.

Vă recomandăm să citiți și:

Unul dintre cele mai luminoase obiecte de pe cer este un satelit. „Este exact ce nu-și doresc astronomii”

Fizicienii au deslușit un mister vechi de 50 de ani al fulgerelor

Ce se va întâmpla cu oamenii în viitor? Previziuni pentru anul 1 milion

Barajele ar putea fi o alternativă în hrănirea sustenabilă a lumii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase