Home » Știință » Exercițiile care includ și yoga îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și starea de bine

Exercițiile care includ și yoga îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și starea de bine

Publicat: 14.12.2022

Un studiu pilot de trei luni asupra pacienților cu hipertensiune arterială demonstrează că exercițiile care includ și yoga sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară și pentru starea de bine, și sunt mai eficiente decât efectuarea doar de exerciții de stretching.

Exercițiile care includ și yoga au redus tensiunea arterială sistolică și ritmul cardiac în repaus și au scăzut riscul cardiovascular pe 10 ani.

Studiul a apărut în Canadian Journal of Cardiology.

Exercițiile care includ și yoga, mai benefice pentru sănătate

Yoga face parte din practicile spirituale și de exerciții fizice pentru milioane de oameni din întreaga lume. Pe măsură ce practicarea de yoga devine o formă de exercițiu acceptată la scară largă, cercetările pe acest subiect sunt în creștere.

Yoga este o activitate de stil de viață cu mai multe fațete, care poate îmbunătăți în mod pozitiv sănătatea cardiovasculară și starea de bine. Exercițiile fizice precum cele de stretching și componentele fizice ale practicilor de yoga au mai multe asemănări, dar și diferențe importante.

„Scopul acestui studiu pilot a fost de a determina dacă adăugarea de yoga la un regim regulat de antrenament cu exerciții fizice reduce riscul cardiovascular”, a explicat dr. Paul Poirier, de la Quebec Heart and Lung Institute din cadrul Laval University and Faculty of Pharmacy, din Canada.

„Deși există unele dovezi că intervențiile și exercițiile de yoga aduc rezultate cardiovasculare egale și/sau superioare, există o variabilitate considerabilă în tipurile, componentele, frecvența, durata sesiunii, durata și intensitatea yoga. Am căutat să aplicăm o abordare științifică riguroasă pentru a identifica factorii de risc cardiovascular pentru care yoga este benefică pentru pacienții și modalitățile în care ar putea fi aplicată într-un cadru medical, cum ar fi un program de prevenire primară”, spune Poirier.

Ce beneficii aduc exercițiile care includ și yoga?

Cercetătorii au recrutat pentru un program de antrenament 60 de persoane cu hipertensiune arterială și sindrom metabolic diagnosticate anterior. Pe parcursul regimului de intervenție de 3 luni, participanții au fost împărțiți în două grupuri, care au efectuat 15 minute fie de yoga structurată, fie de stretching, pe lângă 30 de minute de antrenament cu exerciții aerobice de 5 ori pe săptămână, scrie Medical Xpress.

Au fost măsurate tensiunea arterială, antropometria, proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP), nivelurile de glucoză și lipide, precum și scorurile de risc Framingham și Reynolds. La momentul inițial, nu a existat nicio diferență între grupuri în ceea ce privește vârsta, sexul, rata fumatului, indicele de masă corporală (IMC), tensiunea arterială sistolică și diastolică în repaus, ritmul cardiac în repaus și presiunea pulsului.

După 3 luni, a existat o scădere a tensiunii arteriale sistolice și diastolice în repaus, a tensiunii arteriale medii și a frecvenței cardiace în ambele grupuri. Cu toate acestea, tensiunea arterială sistolică a fost redusă cu 10 mmHg în exercițiile care includ și yoga față de 4 mmHg la exercițiile de stretching exclusiv.

Abordarea yoga a redus, de asemenea, ritmul cardiac în repaus și riscul cardiovascular pe 10 ani, evaluat folosind scorul de risc Reynold.

Pacienților li se recomandă să introducă yoga în antrenamente

Deși s-a dovedit că yoga este benefică pentru pacienții hipertensivi, mecanismul exact care stă la baza acestui efect pozitiv nu este pe deplin înțeles. Acest studiu pilot randomizat arată că beneficiile sale nu pot fi atribuite doar componentei fizice.

„Acest studiu oferă dovezi pentru o opțiune suplimentară de terapie non-farmacologică pentru reducerea riscului cardiovascular și controlul tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune arterială, în cadrul unui program de exerciții de prevenire primară”, a remarcat dr. Poirier.

„Așa cum s-a observat în mai multe studii, le recomandăm pacienților să încerce să folosească exercițiile fizice și ameliorarea stresului pentru gestionarea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare sub orice formă pe care o consideră mai atrăgătoare. Studiul nostru arată că practicile de yoga structurate pot fi un plus mai sănătos adus la exercițiul aerobic decât simplul stretching”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Expunerea îndelungată la aer poluat îi predispune pe tineri la boli de inimă

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați

Cum luptă sistemul nostru imunitar cu expunerea la virusuri?

Cum ne ajută ceaiul negru să fim mai sănătoși?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase