Home » Știință » Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.11.2022

O echipă de cercetători a dezvoltat o nouă metodă contraceptivă pentru bărbați. În loc să folosească hormoni pentru a întrerupe producerea de spermă, noua tehnică implică plasarea unui hidrogel, numit ADAM, în canalul deferent. Astfel, sperma este împiedicată să ajungă la uretră. Noua tehnică nu este încă o alternativă valabilă de prevenire a sarcinii, însă este în curs de testare în Australia.

Timp de mulți ani, cercetătorii medicali au căutat o variantă contraceptivă ușoară și ieftină pentru bărbați. Opțiunile actuale includ folosirea prezervativelor și vasectomia. Prima opțiune nu este considerată 100% sigură, iar cea de-a doua este adesea permanentă.

Pastilele bazate pe hormoni sunt prescrise cu scopul de a preveni producerea de spermă, dar nu s-au dovedit a fi populare din cauza efectelor secundare, potrivit Medical Xpress.

Ce implică noua metodă contraceptivă pentru bărbați?

Noua metodă contraceptivă dezvoltată în Australia presupune o abordare diferită, care implică o mică incizie în abdomen și injectarea unei cantități mici de hidrogel în fiecare dintre canalele deferente – adică în tuburile scurte care transportă spermatozoizii. Asta creează un fel de baraj, prevenind scurgerea spermei din canalul deferent în uretră. Recuperarea după o astfel de procedură ar trebui să fie aproape identică cu cea din urma unei vasectomii, potrivit cercetătorilor.

Procesul reproductiv la bărbați implică producerea de spermatozoizi și alte materiale care se transformă în spermă. Aceasta este împinsă prin uretră de mușchii penisului, fiind apoi eliberată în timpul ejaculării.

Când ar putea fi disponibil noul mod de contracepție?

Cercetătorii notează că, până în prezent, se pare că hidrogelul introdus în canalul deferent își păstrează forma timp de aproximativ doi ani. Pe măsură ce începe să se descompună, spermatozoizii încep să își facă din nou drum prin canal, astfel că pacientul devine din nou fertil.

În cadrul studiului clinic, patru bărbați au fost supuși procedurii și monitorizați pentru a afla dacă apar efecte secundare și pentru a se asigura că vasele deferente rămân complet blocate. Dacă cercetătorii vor avea succes, un alt studiu mai amplu va avea loc în SUA în 2023, cu speranța că procedura va fi disponibilă până în 2025 sau 2026.

Vă mai recomandăm și:

„Copilul-miracol” reaprinde o dezbatere. Poate fi folosită sperma veche de sute de ani?

Aerul poluat ar putea cauza reducerea numărului de spermatozoizi

Istoria avortului în Statele Unite ale Americii, mai complicată decât ai crede

Implicații serioase pentru viitorul omenirii. O cercetătoare avertizează că bărbații își pierd abilitatea de reproducere

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase