Home » Știință » Reprizele scurte de activitate fizică pot reduce riscul de deces prematur

Reprizele scurte de activitate fizică pot reduce riscul de deces prematur

Reprizele scurte de activitate fizică pot reduce riscul de deces prematur
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19.12.2022

Mulți dintre noi știu că activitatea fizică regulată este importantă pentru sănătatea personală și pentru longevitate. Dar, cu programele încărcate, majoritatea se luptă să găsească timp pentru un antrenament. Datele dintr-un studiu arată că, de fapt, nu avem nevoie de un antrenament de lungă durată ca să obținem beneficii pentru sănătate.

Cercetarea, coordonată de profesori de la Universitatea UCL din Marea Britanie și de la Universitatea din Sydney, Australia, a arătat că doar trei sau patru minute de activitate fizică scurtă pe zi au fost asociate cu un risc substanțial mai scăzut de moarte prematură din toate cauzele, comparativ cu persoanele care nu au făcut nimic.

În mod surprinzător, cercetătorii au constatat că, deși participanții la studiu nu au declarat că au făcut exerciții fizice structurate, aproximativ 89% dintre ei au înregistrat pe dispozitivele care le-au monitorizat activitatea fizică ceea ce se cheamă activitate fizică viguroasă și intermitentă în stilul de viață.

Sarcinile de zi cu zi, considerate activitate fizică care aduce beneficii

Aceasta este activitatea fizică care, de regulă, durează mai puțin de un minut și, de obicei, se întâmplă ca parte a vieții noastre cotidiene. Unele exemple ale acestui tip de activitate fizică includ joaca cu cei mici și cu animale, căratul cumpărăturilor, urcatul scărilor sau alergarea după autobuz, potrivit Science Alert.

În medie, participanții au înregistrat opt perioade scurte de activitate în fiecare zi, însumând puțin sub patru minute și jumătate.

Cercetătorii au constatat că doar trei sau patru activități scurte de zi cu zi au fost asociate cu o reducere de până la 40% a decesului prematur din orice cauză, precum și a decesului din cauza cancerului. De asemenea, acele trei sau patru minute au fost asociate cu un risc cu până la 49% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Beneficiile asupra sănătății încurajează scurtele reprize de mișcare

Mulți dintre cei care nu fac suficientă mișcare invocă drept motiv lipsa de timp. Cercetătorii spun că, dacă le arată oamenilor beneficiile pentru sănătate ale activității de zi cu zi, ei ar putea fi mai ușor de motivat, astfel încât să includă cel puțin câteva reprize scurte de activitate în fiecare zi.

Deși dispozitivele de urmărire portabile folosite în studiu nu au furnizat informații despre locul în care au avut loc aceste scurte reprize de activitate, multe sarcini simple, de zi cu zi, pot fi considerate activitate fizică viguroasă și intermitentă din stilul de viață.

Vă mai recomandăm și: 

Câți români ascultă muzică la smartphone atunci când fac sport?

Exerciții fizice doar în weekend? Un studiu spune că ar putea fi suficient

Nivelul de exerciții fizice care poate controla cel mai bine tensiunea arterială și preveni hipertensiunea

Mișcarea pe care o poți face stând la birou! Îmbunătățește metabolismul și arde grăsimile

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase