Home » Știință » Un test bazat pe inteligență artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acuratețe de 90%

Un test bazat pe inteligență artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acuratețe de 90%

Un test bazat pe inteligență artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acuratețe de 90%
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.08.2021

Cercetătorii de la compania de biotehnologie Delfi Diagnostics, situată în Baltimore, SUA, au dezvoltat o tehnologie de testare sangvină prin învățare automată care ar putea ajuta la detectarea stadiilor timpurii de cancer pulmonar.

În studiul publicat în jurnalul Nature Communications, echipa descrie modul în care tehnologia pentru diagnosticare poate analiza profilurile de fragmentare ale celulelor ADN-ului, fragmente de acizi nucleici prezente în fluxul sanguin care pot indica prezența celulelor tumorale, cu un grad surprinzător de acuratețe.

Tehnologia a reușit să detecteze aproximativ 90% din cazurile de cancer din rândul a 800 de oameni care au fost testați pentru cancer pulmonar.

Cercetătorii speră să îmbunătățească tehnologia astfel încât să permită detectarea din timp a mai multor cazuri de cancer pulmonar, fapt ce ar putea îmbunătăți considerabil rezultatele pentru pacienți.

„Am început deja înrolarea pentru un studiu cu 1.700 de pacienți”

„Aceste rezultate sugerează că tehnologia de scanare pentru cancer pulmonar ar putea ajuta la reducerea deceselor cauzate de cancerul pulmonar prin oferirea unui test convenabil și extrem de eficient oamenilor care sunt eligibili”, a spus Peter Bach, director de marketing al companiei Delfi.

„Am început deja înrolarea pentru un studiu cu 1.700 de pacienți astfel încât să generăm dovezi clinice ce ar putea sprijini comercializarea unui test de scanare pentru cancer pulmonar”, a adăugat Bach.

Testul sangvin este, de asemenea, mult mai ușor de administrat în comparație cu scanările cu computerul tomograf, astfel că mai mulți indivizi ar putea fi verificați în perioade mai scurte de timp, scrie Futurism.

Prognoza este cu siguranță una optimistă

Utilizarea inteligenței artificiale pentru a detecta celule tumorale pare complet logic. Mai mult, aceasta nu este prima oară când tehnologia a fost folosită pentru detectarea cancerului. Alte sisteme ar putea fi capabile să identifice cancerul de colon și cancerul de sân.

O tehnologie diferită cu inteligență artificială pentru detectarea cancerului pulmonar a primit finanțare recent de la Johnson & Johnson, producătorul vaccinului împotriva COVID-19 cu o singură doză.

Prognoza este cu siguranță una optimistă. Cu ajutorul tehnologiilor potrivite, medicii vor putea să detecteze cancerul mult mai rapid și mai devreme, iar astfel nenumărate vieți vor putea fi salvate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul studiu pe oameni care testează canabisul medical ca terapie împotriva cancerului cerebral

Premieră în studiul cancerului. O nouă tehnologie care folosește câmpul magnetic a micșorat o tumoare agresivă

Medicii au descoperit o proteină care face legătura între toate tipurile de cancer

Un test de sânge poate depista peste 50 de tipuri de cancer

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase