Un bărbat care mai avea doar un an de trăit a scăpat de cancer. Ce tratament l-a ajutat?

04 01. 2023, 13:00
Sursa foto: Profimedia

Un bărbat căruia i s-a mai dat doar un an de trăit după ce a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer a scăpat de boală datorită unui studiu britanic privind un regim personalizat de medicamente.

Robert Glynn, în vârstă de 51 de ani, un sudor din Worsley, Greater Manchester, Anglia, a declarat că „nu ar fi fost aici” dacă nu ar fi fost rezultatele remarcabile ale studiului de imunoterapie desfășurat de Centrul de Tratare a Cancerului Christie NHS Foundation Trust din Manchester.

Glynn a fost diagnosticat cu cancer al canalului biliar intrahepatic cu o zi înainte să împlinească 49 de ani, în iunie 2020, după ce a acuzat dureri puternice în umăr, care l-au împiedicat să doarmă, potrivit The Guardian.

Cum se manifestă cancerul tractului biliar?

Cunoscut și sub numele de cancer al tractului biliar, această afecțiune agresivă face ca celulele care căptușesc canalele biliare să se înmulțească și să crească mai mult decât ar trebui. Canalele biliare sunt tuburi mici care fac legătura între ficat, vezica biliară și intestinul subțire. Acestea eliberează bila în intestin după masă, ajutând la digerarea grăsimilor.

La momentul diagnosticării lui Glynn, cancerul se răspândise la glanda suprarenală și la ficat, cu tumori prea mari pentru a fi operate. A fost clasificat în stadiul patru, cu un prognostic sumbru.

„Am rugat medicul să fie sincer și să-mi spună cât mai am de trăit dacă aș fi continuat așa cum eram, iar acesta mi-a spus că 12 luni”, a spus Glynn.

Glynn a fost trimis la Christie, acolo unde a fost considerat un bun candidat pentru a participa la un studiu clinic al unui medicament de imunoterapie care este deja aprobat pentru utilizare în cazul cancerului pulmonar, renal și esofagian. Imunoterapia funcționează ajutând sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.

Eficiența tratamentului s-a dovedit în combinație cu chimioterapia

Analizele efectuate înainte de tratament asupra tumorii lui Glynn au arătat că aceasta avea un număr mare de mutații genetice în celule, ceea ce sugerează că ar putea avea un răspuns bun la tratament.

Tratamentul, care se administrează prin perfuzie și care ajută sistemul imunitar al unei persoane să lupte împotriva cancerului, a fost combinat cu chimioterapia standard.

Medicamentul nu poate fi numit din cauza naturii experimentale a acestui studiu pentru cancerul căilor biliare.

Glynn nu a mai avut nevoie de niciun tratament

Tumora din ficat s-a redus de la 12 centimetri la 2,6 cm, în timp ce tumora din glanda suprarenală s-a redus de la 7 cm la 4,1 cm. Acest lucru a însemnat că Glynn a putut fi supus unei intervenții chirurgicale în aprilie pentru a i se îndepărta tumorile.

Chirurgii au găsit doar țesut mort, ceea ce înseamnă că tratamentul a eliminat toate celulele canceroase.

De la operația sa din aprilie anul acesta, Glynn nu a mai avut nevoie de niciun tratament, iar analizele sale trimestriale arată că nu mai are cancer.

În prezent, se efectuează studii suplimentare pe mai mulți pacienți, în speranța de a schimba tratamentul împotriva cancerului tractului biliar.

Vă mai recomandăm și: 

Un implant radioactiv ar putea elimina definitiv tumorile cancerului pancreatic

Vaccinul ARNm contra cancerului, aproape de testele de fază 3

O dietă săracă în grăsimi ar putea fi cheia pentru a opri dezvoltarea cancerului

Cercetătorii tratează o formă de cancer cu țesut uman cultivat în laborator