Home » Știință » De ce are câinele coadă? Nu pentru echilibru!

De ce are câinele coadă? Nu pentru echilibru!

Publicat: 05.01.2023

Cercetătorii spun că, de fapt, cozile câinilor nu au aproape nicio influență asupra manevrelor acrobatice; atunci de ce are câinele coadă?

O echipă internațională a decis să cerceteze de ce are câinele coadă după ce studiile au arătat că numeroase animale, de la șopârle până la veverițe, își folosesc cozile pentru a efectua manevre impresionante, cum ar fi să se îndrepte în aer atunci când cad din copaci.

Deși pisicile nu au nevoie de coadă pentru a se răsturna și a ateriza în picioare, felinele își folosesc coada pentru echilibru și drept contragreutate pentru a efectua mișcări extreme de vânătoare în sălbăticie, cum ar fi viraje rapide și strânse pentru a ține pasul cu prada.

De ce are câinele coadă dacă aceasta nu pare să-l ajute în sărituri?

Deoarece câinii sunt mai înclinați să rămână cu lăbuțele pe sol, oamenii de știință nu știau sigur dacă, într-adevăr, cozile patrupezilor ajută la efectuarea de mișcări agile sau servesc în primul rând drept dispozitive de comunicare și/sau pentru a alunga vizitatorii nedoriți, precum insectele.

Pentru a afla mai multe, dr. Ardian Jusufi, care studiază locomoția animalelor la Institutul Max Planck pentru Sisteme Inteligente, din Stuttgart, Germania, și colegii săi au construit un model matematic care le-a permis să verifice ce se întâmplă atunci când câinii își răsucesc și își rotesc trunchiul și atunci când își mișcă picioarele și cozile în timp ce se află în aer.

Cum modifică coada traiectoria saltului unui câine?

„Modelarea biomecanică a cozilor canidelor utilizate în timpul mișcării terestre nu susține faptul că animalele își folosesc coada pentru echilibru”, concluzionează o lucrare postată în bioRxiv.

În lucrare, care nu a fost revizuită de colegi, cercetătorii descriu modul în care modelarea a arătat că mișcările cozii nu au avut aproape nicio influență asupra traiectoriei unui câine atunci când acesta a sărit.

Descoperirea sugerează că cozile nu sunt la fel de critice pentru mișcări agile la câini precum sunt pentru alte animale. Mișcarea cozii în mijlocul săriturii, au descoperit cercetătorii, a schimbat traiectoria câinelui cu mai puțin de un grad, notează The Guardian.

La ce își folosesc câinii cozile?

În întreaga familie de câini, „se pare că impactul inerțial pe care îl are mișcarea cozii asupra manevrelor complexe, cum ar fi săritul, nu are niciun efect. Folosirea cozii în timpul săriturii… aduce modificări foarte mici de deplasare a centrului de masă la toate speciile, cea mai mare fiind de mai puțin de un grad”, scriu autorii.

„Credem că acest lucru implică faptul că câinii își folosesc coada pentru alte scopuri, cum ar fi comunicarea și controlul dăunătorilor, dar nu pentru agilitate în manevre”, adaugă ei.

Conform cercetărilor anterioare, câinii își folosesc coada pentru a comunica totul, de la dominație și prietenie până la frică și liniște. O coadă ținută sus înseamnă încredere sau dorința unui câine de a se juca, în timp ce o coadă rigidă poate exprima o amenințare sau anxietate. Când coada este coborâtă sau ținută între picioare, animalului s-ar putea să-i fie frică, iar datul din coadă comunică prietenie.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit o nouă subspecie de delfin în Oceanul Pacific

Renii din Svalbard prosperă de când au început să mănânce iarbă înghețată

Diversitatea păsărilor a crescut în pădurile arse grav din sudul munților Apalași

Masculii jaguar formează alianțe pentru a-și spori șansele de împerechere, arată noi cercetări

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase