Home » Știință » Diamantele, adevărate capsule ale timpului, păstrează indicii din trecutul planetei

Diamantele, adevărate capsule ale timpului, păstrează indicii din trecutul planetei

Publicat: 14.01.2023

O combinație unică de minerale captivă înăuntrul unui diamant „super-profund”, care provine de la sute de kilometri sub suprafața Pământului, aruncă o nouă lumină asupra tectonicii plăcilor, procesele geologice care dau naștere munților, oceanelor și continentelor.

Una dintre incluziunile găsite în diamant a fost un exemplar foarte pur de olivină, o varietate a ceea ce este mult mai comun cunoscut drept piatra prețioasă peridot.

Majoritatea olivinelor găsite pe Pământ conțin o anumită cantitate de fier, așa încât puritatea acestei olivine dezvăluie indicii despre condițiile unice în care s-a format, conform unui studiu publicat recent în revista Nature.

Cum se formează diamantele de mare adâncime din interiorul Pământului?

Puritatea olivinei, precum și unele dintre celelalte minerale care au fost incluse în acest diamant, indică o origine mult mai adâncă decât cea obișnuită pentru un diamant. Acesta ar fi apărut între ceea ce se numește zona de tranziție și zona mantalei inferioare, la o adâncime cuprinsă între 420 și 660 de kilometri sub suprafața Pământului.

„Pentru a obține această compoziție extremă [de olivină] și ansamblul general de minerale pe care îl avem, singura modalitate de a face acest lucru este de a avea o placă sau o placă oceanică scufundată foarte adânc, care coboară în manta, astfel încât să împingi material de la suprafața Pământului în adâncurile sale. Atunci când faci asta, obții gradienți uriași în activitatea oxigenului, iar acești gradienți mari sunt favorabili pentru a determina variații extreme în compoziția mineralelor”, spune coautorul studiului, Graham Pearson, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului și ale Atmosferei și director al Școlii de formare în domeniul explorării și cercetării în domeniul diamantelor, potrivit Phys.org.

O înțelegere a acestor gradienți de oxigen ajută la explicarea modului în care tectonica plăcilor aduce elementele volatile înapoi în manta și poate oferi, de asemenea, indicii despre modul în care se formează diamantele foarte adânci – cunoștințe care nu pot fi obținute în alt mod, potrivit lui Pearson.

„Este uimitor să documentezi deformarea acestor plăci oceanice uriașe pe măsură ce coboară în măruntaiele Pământului, prin sondarea mineralelor care au dimensiuni de zeci de microni, prinse în diamante”, a spus Pearson.

Rolul mișcării plăcilor tectonice

Pe măsură ce obținem mai multe informații despre mișcarea acestor plăci în manta, numită subducție, putem înțelege mai bine tectonica plăcilor, explică Pearson.

„Subducția conduce întreaga tectonică a plăcilor. Dacă nu înțelegi detaliile subducției, acest lucru îți limitează înțelegerea modului în care funcționează tectonica plăcilor”, a afirmat profesorul.

Tectonica plăcilor este responsabilă pentru formarea a tot ceea ce există, de la munți la oceane și continent și are chiar o influență asupra climei Pământului. Îmbunătățirea înțelegerii tectonicii plăcilor ar putea, de asemenea, să ne ajute să înțelegem mai bine evenimentele naturale precum cutremurele și erupțiile vulcanice, notează Pearson.

Diamantele acționează ca niște capsule ale timpului

Diamantele de mare adâncime, care provin de la adâncimi de peste 300 de kilometri sub suprafața Pământului, reprezintă o comoară de informații științifice, deoarece diamantele au o capacitate unică de a păstra informații despre locul în care s-au format, inclusiv multe dintre procesele fizice și chimice care au avut loc în timpul formării lor.

Majoritatea celorlalte minerale pierd o mare parte din aceste informații în momentul în care ajung la suprafața Pământului, dar, după cum explică Pearson, diamantele acționează aproape ca niște capsule ale timpului.

„Există multe lucruri la suprafața Pământului care pot fi explicate doar prin procesele care au loc la adâncimi mari. Dacă doriți să explicați lucrurile pe care le vedeți la suprafață, fie că este vorba de mineralizarea economică, de ridicarea suprafeței sau de fenomenele de subsidență legate de bazinele petrolifere, aveți nevoie de o înțelegere a structurii, mecanicii și proprietăților Pământului de la adâncime. Diamantul este capabil în mod unic să consolideze această înțelegere”, a explicat Pearson.

Vă mai recomandăm și:

Cercetătorii au descoperit diamante misterioase, provenite din spațiul cosmic

Oțelul se transformă în rugină și diamante în adâncurile Pământului

Pandora anunță că renunţă la diamantele naturale. Motivul pentru decizia companiei

Al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în Botswana. Câte carate are

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase