Home » Știință » O nouă descoperire privind mişcarea plăcilor tectonice ar putea rescrie cărţile de geografie

O nouă descoperire privind mişcarea plăcilor tectonice ar putea rescrie cărţile de geografie

O nouă descoperire privind mişcarea plăcilor tectonice ar putea rescrie cărţile de geografie
Publicat: 31.01.2017
Plăcile tectonice reprezintă o teorie acceptată a faptului că învelişul Pământului este divizat în mai multe secţiuni care se află deasuprea mantalei. Însă teoria propusă în 1950 a intrat din nou în atenţia cercetătorilor.

Secţiunile cunoscute şi ca plăci se mişcă cu o rată între 2 şi 5 centimetri pe an, viteză asemănătoare cu cea a creşterii unghiilor, conform IFL Science. 

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au demonstrat că forţa căldurii care reiese din miezul Pământului joacă un rol important în dinamica plăcilor tectonice. Echipa a observat creasta formată în estul Pacificul de către suprapunerea plăcilor tectonice care se află pe podeaua oceanică a Pacificului. 

În timpul observaţiilor, experţii au concluzionat că mişcările din estul Pacificului nu pot fi explicate complet de subducţie, în proces fiind implicaţi mai mulţi factori. În lucrare, ei afirmă vă ,,flotabilitatea” este creată prin intermediul căldurii care se ridică din adâncuri. 

Cercetătorii au estimat că 50% din mişcarea plăcilor tectonice este produsă de căldură, aproximativ 20 de terawatti de căldură se află între miezul Pământului şi manta

,,Am observat o contribuţie majoră a mantalei în ceea ce priveşte activitatea plăcilor produsă de căldura din emisfera Pacificului. Căldura de la baza mantalei contribuie semnificativ la puterea fluxului de căldură din manta şi la activitatea plăcilor tectonice,” declară profesorul  David B. Rowley, expert în geofizică din cadrul Universităţii din Chicago. 

Atunci când temperatura mantalei creşte, densitatea materialului scade, provocându-se astfel flotabilitatea care îi permite să se ridice prin manta. Temperatura plăcilor tectonice scade la suprafaţă, creându-se un fenomen denumit flotabilitate negativă. Ambele forţe contribuie la mişcarea plăcilor tectonice. Cu alte cuvinte părţile calde se ridică la suprafaţă, iar cele reci se scufundă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase