Home » Știință » Înotul în ape deschise prezintă un risc total neașteptat, arată un studiu

Înotul în ape deschise prezintă un risc total neașteptat, arată un studiu

Publicat: 24.01.2023

Oamenii adoră să înoate în ape deschise, dar un nou studiu avertizează că există dovezi care leagă înotul de o afecțiune pulmonară numită edem pulmonar indus de înot (SIPE).

Vârsta, sesiunile lungi de înot, apa rece, genul feminin, o tensiune arterială ridicată sau o boală de inimă; aceștia sunt factorii de risc atunci când vine vorba de înot, conform Science Alert.

Medicii subliniază că SIPE apare adesea la persoane sănătoase, ceea ce face ca înotătorilor să le fie greu să respire și îi privează de oxigen. Constatările au fost publicate în revista BMJ Case Reports.

În ce condiții poate apărea edemul pulmonar indus de înot?

Cauza exactă a SIPE nu este pe deplin înțeleasă, dar afecțiunea apare atunci când în plămâni se acumulează lichid, fără ca o persoană să înghită apă. Persoana se confruntă de obicei cu dificultăți severe de respirație, niveluri scăzute de oxigen și o tuse productivă.

Riscul de SIPE în timpul înotului în ape deschise nu este bine cunoscut, dar este destul de neobișnuit, raportează cardiologii de la Royal United Hospitals Bath și de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, după ce au tratat o femeie cu această afecțiune.

„Raportată pentru prima dată în 1989, incidența sa este probabil insuficient raportată și a fost estimată între 1,1% și 1,8%”, au scris autorii în studiul de caz.

Odată ce o persoană experimentează o criză de SIPE, șansele de a dezvolta afecțiunea din nou cresc substanțial Recurența este comună și a fost raportată între 13% și 22% la scafandri și înotători.

Inima și plămânii, afectați în cazul apariției SIPE

Studiul de caz raportează o constatare importantă: inima și plămânii pot fi afectați în cazul SIPE, așa cum s-a văzut în cazul unei femei în vârstă de 50 de ani, care a înotat pe distanțe lungi, a făcut triatlon și nu a avut probleme majore de sănătate în trecut.

În timp ce înota în cursul unei competiții în ape deschise, femeia a rămas fără aer și a trebuit să se oprească din înot, având dificultăți respiratorii zile întregi după aceea. Simptomele și ritmul cardiac s-au stabilizat în decurs de două ore de la sosirea la spital.

Patru zile mai târziu, nivelurile de troponină ale pacientei au revenit la normal. O examinare clinică a arătat că funcțiile pulmonare și cardiace erau normale, deși rămăsese o cantitate mică de fibroză.

La trei luni de la incident, pacienta a efectuat un test de efort fără niciun motiv de îngrijorare.

Modificarea fluxului sangvin, un declanșator al SIPE în timpul înotului

Deși acesta este doar un singur caz de SIPE, echipa spune că este prima dovadă publicată a edemului miocardic rezultat în urma înotului care a fost documentat cu ajutorul unui RMN cardiac. Acest lucru ar trebui să-i ajute pe medicii care tratează această afecțiune să știe ce să caute și, în același timp, să-i sensibilizeze pe cei care înoată în apă rece cu privire la ceea ce se poate întâmpla.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, SIPE este probabil cauzat de modificări ale fluxului sangvin și de un răspuns mai puternic al vaselor de sânge ale plămânilor la frig, în timpul mișcării.

Vă mai recomandăm și: 

Înotul în apă rece poate reduce grăsimea corporală şi riscul de diabet

Test de cultură generală. Câți metri are o piscină olimpică?

Un nou record mondial pentru cea mai mare distanţă de înot în ocean

Un ultramaraton în premieră: şapte lacuri din ţară traversate înot

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase