Home » Știință » Iată ce se întâmplă cu organismul nostru după o plimbare de doar 10 minute

Iată ce se întâmplă cu organismul nostru după o plimbare de doar 10 minute

Publicat: 25.01.2023

Cei care au un ritm de viață mai agitat și care au puțin timp la dispoziție pot fi intimidați de responsabilitatea respectării unui program de fitness, mai ales dacă este vorba despre un plan complex care să răspundă nevoilor.

Specialiștii de la Centrul de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii recomandă efort fizic moderat de 150 de minute în fiecare săptămână pentru un organism mai sănătos – de exemplu, se poate face mișcare 5 zile pe săptămână timp de jumătate de oră.

Însă ce este cu adevărat interesant este faptul că mersul, în special cel alert, poate întruni aceste cerințe. Iar suplimentar, mai sunt recomandate și două zile de exerciții de forță.

Plimbările scurte și dese fac diferența

În vreme ce o singură repriză de exerciții scurte – în acest caz, o plimbare de 10 minute – nu răspunde nevoilor organismului, vestea bună este că țelul poate fi atins doar prin efectuarea acestui tip de efort fizic de trei ori pe zi. Iar cei care nu pot face nici asta, pot începe cu plimbări și mai scurte, fiind în continuare menținut un ritm de viață echilibrat, notează HuffPost.

„Datele arată că unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care i le provocăm sănătății nostre este sedentarismul”, a spus dr. Samantha Smith, specializat în medicina sportivă, la Universitatea Yale.

Medicul a mai subliniat că un ritm de viață sedentar ne expune riscului bolilor cardiovasculare care pot provoca atacuri de cord, dar pot produce și alte afecțiuni.

Câteva minute de mișcare, mai bune decât sedentarismul

Saltul de la zero minute de mișcare la 150 de minute pe săptămână poate reprezenta un pas mare și o răspundere pe măsură. Or, acest lucru înseamnă că este ușor de înțeles dacă unii vor avea un start mai timid. Experții spun că oricât de puține minute de mișcare sunt benefice, în comparație cu absența în totalitate a mișcării.

„Atunci când suntem așezați, sângele nostru se poate aduna în picioare. Însă pe măsură ce mergem, mușchii noștri se contractă, ceea ce îmbunătățește circulația sângelui în organism”, a mai spus dr. Smith. Iar o bună circulație a sângelui în corp este importantă pentru multe funcții: asigură sănătatea țesuturilor, ajută la detoxifiere și reduce riscul formării cheagurilor de sânge.

„Doar prin simpla ridicare în picioare se activează întregul sistem. Deci vom simți mai multă energie, chiar dacă vine de la ridicarea de pe scaunul de la birou, din pat sau de pe canapea”, a explicat aici Jamie Shapiro, profesor la Universitatea din Denver.

Iar plimbările cresc și bătăile inimii, care înseamnă o inimă mai puternică.

Poate părea surprinzător, însă o plimbare poate ascuți și puterea de concentrare, ceea ce aduce o productivitate ridicată, fie că vorbim despre munca de la birou sau de la școală, în cazul elevilor.

Explicația este aceea că odată cu îmbunătățirea circulației, sângele ajunge la creier, ceea ce ajută la concentrare, identificarea soluțiilor și așa mai departe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Timpul frecvent petrecut în spații verzi, asociat cu un consum redus de medicamente

Timpul petrecut în natură pare să încetinească bolile Parkinson și Alzheimer

Expunerea la lumina naturală poate dezvălui momentul în care vei adormi

Șase minute de exerciții intense zilnic ar putea întârzia apariția Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase