Home » Știință » Un nou studiu a descoperit o potențială cauză ascunsă a demenței

Un nou studiu a descoperit o potențială cauză ascunsă a demenței

Un nou studiu a descoperit o potențială cauză ascunsă a demenței
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.01.2023

Un nou studiu Cedars-Sinai sugerează că unii pacienți diagnosticați cu demență frontotemporală cu variație comportamentală (bvFTD) – o afecțiune incurabilă care le răpește pacienților capacitatea de a-și controla comportamentul și de a se descurca în viața de zi cu zi – ar putea avea, în schimb, o scurgere de lichid cefalorahidian, care este adesea tratabilă.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri, publicate în revista cu referenți de specialitate Alzheimer’s & Dementia, ar putea arăta calea către un tratament.

„Mulți dintre acești pacienți suferă modificări cognitive, comportamentale și de personalitate atât de grave încât sunt arestați sau plasați în aziluri de bătrâni”, a declarat Wouter Schievink, profesor de Neurochirurgie la Cedars-Sinai.

„Dacă au demență frontotemporală cu variație comportamentală, cu o cauză necunoscută, atunci nu există niciun tratament disponibil. Dar studiul nostru arată că pacienții cu scurgeri de lichid cefalorahidian pot fi vindecați dacă putem găsi sursa scurgerii.”

O afecțiune incurabilă care le răpește pacienților capacitatea de a-și controla comportamentul

Lichidul cefalorahidian (LCR) circulă în interiorul și în jurul creierului și al măduvei spinării pentru a le ajuta să le amortizeze împotriva leziunilor. Atunci când acest lichid se scurge în organism, creierul se poate lăsa, provocând simptome de demență. Schievink a spus că mulți pacienți cu curgere a creierului – care poate fi detectată prin RMN – nu sunt diagnosticați și îi sfătuiește pe clinicieni să se uite din nou la pacienții cu simptome revelatoare.

„Un radiolog, un neurochirurg sau un neurolog avizat ar trebui să verifice din nou RMN-ul pacientului pentru a se asigura că nu există dovezi de lăsare a creierului”, a spus Schievink.

De asemenea, medicii pot întreba despre istoricul de dureri de cap severe care se ameliorează atunci când pacientul se întinde, despre somnolență semnificativă chiar și după un somn nocturn adecvat și dacă pacientul a fost vreodată diagnosticat cu o malformație cerebrală Chiari, o afecțiune în care țesutul cerebral se extinde în canalul spinal. Slăbirea creierului, a spus Schievink, este adesea confundată cu o malformație Chiari.

Chiar și atunci când este detectată o lăsare a creierului, sursa unei scurgeri de LCR poate fi dificil de localizat.

Descoperirile ar putea arăta calea către un nou tratament

Atunci când lichidul se scurge printr-o ruptură sau chist în membrana înconjurătoare, acesta este vizibil la imagistica prin mielogramă CT cu ajutorul unui mediu de contrast.

Schievink și echipa sa au descoperit recent o cauză suplimentară de scurgere a LCR: fistula LCR-venoasă. În aceste cazuri, lichidul se scurge într-o venă, ceea ce face ca acesta să fie dificil de observat pe o mielogramă CT de rutină. Pentru a detecta aceste scurgeri, tehnicienii trebuie să folosească o tomografie computerizată specializată și să observe mediul de contrast în mișcare în timp ce curge prin lichidul cefalorahidian, scrie EurekAlert.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au folosit această tehnică de imagistică pe 21 de pacienți cu slăbire a creierului și simptome de bvFTD, și au descoperit fistule LCR-venoase la nouă dintre acești pacienți.

La toți cei nouă pacienți au fost închise chirurgical fistulele, iar curbura cerebrală și simptomele însoțitoare au fost complet inversate.

Pacienții ar putea avea o scurgere de lichid cefalorahidian

„Acesta este un domeniu de studiu care evoluează rapid, iar progresele în tehnologia imagistică ne-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a detecta sursele de scurgere a LCR, în special fistulele LCR-venoase”, a declarat Keith L. Black, președinte al departamentului de neurochirurgie și președinte al catedrei Ruth și Lawrence Harvey în neuroștiințe la Cedars-Sinai.

„Această imagistică specializată nu este disponibilă pe scară largă, iar acest studiu sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a îmbunătăți ratele de detectare și de vindecare a pacienților.”

Ceilalți 12 participanți la studiu, ale căror scurgeri nu au putut fi identificate, au fost tratați cu terapii care nu au fost țintite, menite să amelioreze lăsarea creierului, cum ar fi sisteme implantabile pentru infuzia de LCR la pacient. Cu toate acestea, doar trei dintre acești pacienți au cunoscut o ameliorare a simptomelor lor.

„Trebuie depuse eforturi mari pentru a îmbunătăți rata de detectare a scurgerilor de LCR la acești pacienți”, a spus Schievink. „Am dezvoltat tratamente nedirijate pentru pacienții la care nu pot fi detectate scurgeri, dar, după cum arată studiul nostru, aceste tratamente sunt mult mai puțin eficiente decât corecția chirurgicală, direcționată, a scurgerii.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Scobitul în nas ar putea crește riscul de Alzheimer și demență

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

Ce putem face pentru a preveni demența la câini?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase