Home » Știință » Activitățile din timpul liber care îți scad riscul de demență

Activitățile din timpul liber care îți scad riscul de demență

Publicat: 13.08.2022

Activitățile de petrecere a timpului liber precum citirea unei cărți, practicarea de yoga și petrecerea timpului cu familia și prietenii scad riscul de demență.

La această concluzie a ajuns o meta-analiză publicată în revista Neurology. Cercetarea a analizat studiile disponibile privind efectele activităților cognitive, al activităților fizice și al activităților sociale în legătură cu riscul de demență.

„Studiile anterioare au arătat că activitățile de petrecere a timpului liber au fost asociate cu diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai mic de cancer, o reducere a fibrilației atriale și percepția unei persoane asupra propriei stări de bine”, a spus autorul studiului, dr. Lin Lu, de la Peking University Sixth Hospital din Beijing, China.

„Cu toate acestea, există dovezi contradictorii ale rolului activităților de petrecere a timpului liber în prevenirea demenței. Cercetarea noastră a constatat că activitățile de petrecere a timpului liber precum lucrul manual, practicarea sportului sau voluntariatul scad riscul de demență”, spune Lu.

O meta-analiză care a implicat peste 2 milioane de oameni

Meta-analiza a implicat analiza a 38 de studii din întreaga lume care au implicat un total de peste 2 milioane de oameni care nu aveau demență. Participanții au fost urmăriți timp de cel puțin trei ani.

Participanții au oferit informații despre activitățile lor de petrecere a timpului liber prin chestionare sau interviuri. Activitățile de petrecere a timpului liber au fost definite ca acelea în care oamenii caută distracție sau o stare de bine și au fost împărțite în activități mentale, fizice și sociale, menționează Medical Xpress.

În timpul studiilor, 74.700 de persoane au dezvoltat demență.

După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul și educația, cercetătorii au descoperit că activitățile de petrecere a timpului liber au fost în general legate de un risc redus de demență. Cei care s-au angajat în activități de agrement au avut un risc cu 17% mai mic de a dezvolta demență decât cei care nu s-au implicat în astfel de activități.

Ce activități îți scad riscul de demență cel mai mult?

Activitatea mentală a constat în principal în activități intelectuale și a inclus cititul sau scrisul de plăcere, privitul la televizor, ascultarea radioului, joaca sau cântatul la instrumentele muzicale, folosirea calculatorului și lucrul manual. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au participat la aceste activități aveau un risc de demență cu 23% mai mic.

Activitățile fizice au inclus mersul pe jos, alergarea, înotul, mersul cu bicicleta, utilizarea aparatelor de exerciții, practicarea sporturilor, yoga și dansul. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au participat la aceste activități aveau un risc de demență cu 17% mai mic.

Activitățile sociale se refereau în principal la activități care implicau comunicarea cu alții și includ participarea la cursuri, aderarea la un club social, voluntariatul, vizitarea rudelor sau a prietenilor sau participarea la activități religioase. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au participat la aceste activități aveau un risc de demență cu 7% mai mic.

Activitățile sunt ușor de introdus în viața de zi cu zi

„Această meta-analiză sugerează că este benefic să fii activ și există o mulțime de activități care sunt ușor de încorporat în viața de zi cu zi care pot fi benefice pentru creier”, a spus Lu.

„Cercetarea noastră a constatat că activitățile de petrecere a timpului liber scad riscul de demență. Studiile viitoare ar trebui să includă dimensiuni mai mari ale eșantioanelor și un timp mai lung de urmărire pentru a dezvălui mai multe legături între activitățile de agrement și demență”, spune el.

O limitare a studiului a fost că oamenii și-au auto-raportat activitatea fizică și mentală, astfel încât este posibil să nu și-și fi amintit și să nu fi raportat corect activitățile.

Vă recomandăm să citiți și:

Care sunt cauzele genetice ale bolii Parkinson? Cercetătorii se apropie de un răspuns

Dieta cu ciocolată neagră. Ce efecte are asupra creierului tău?

Cum pot adolescenții să-și îmbunătățească răspunsul la stres? Concluziile unui studiu

Consumul de fructe ar putea ține depresia la distanță. Ce a descoperit un nou studiu?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase