Home » Știință » Test de cultură generală. Cum miroase spațiul cosmic?

Test de cultură generală. Cum miroase spațiul cosmic?

Publicat: 15.02.2023
Test de cultură generală. Cum miroase spațiul cosmic?
Foto: @Aldebaran S/Unsplash

Imaginați-vă că ați putea să ieșiți în spațiul cosmic, să vă scoateți casca și să inhalați fără a suferi moarte înfiorătoare. Cum miroase spațiul cosmic?

Ne gândim la spațiu ca la un „loc” întunecat, tăcut și lipsit de aer. Un loc ca acesta nu ar putea avea miros, nu?

După cum se dovedește, spațiul are de fapt un miros distinct. Deși nu putem experimenta în mod direct cum miroase spațiul cosmic, deoarece, așa cum am menționat, oricine ar încerca să facă acest lucru ar muri aproape instantaneu, ceea ce putem mirosi sunt lucrurile care s-au întors din spațiu.

Cum miroase spațiul cosmic?

Costumele spațiale, de exemplu, miros diferit după ce s-au întors din spațiu față de înainte de decolare. Astronauții care se întorc din spațiu susțin că costumele lor miros a ars. Mirosul persistent al spațiului este „acru” și „metalic”, amintindu-le astronauților de carnea carbonizată sau de gazele de sudură.

Ce cauzează acest miros destul de neplăcut? Oamenii de știință cred că acesta ar putea proveni din hidrocarburi aromatice policiclice. Aceste lucruri sunt practic particule de mare putere care sunt eliberate în spațiu în timpul reacțiilor nucleare care alimentează stelele și supernovele, conform Reader’s Digest.

Spațiul cosmic ar putea avea mai multe mirosuri

Totuși această duhoare este unul dintre multele mirosuri pe care spațiul le-ar putea avea. La urma urmei, universul este masiv, plin cu multe elemente și cu mulți compuși diferiți. Oamenii de știință au o idee destul de bună despre subtanțele care alcătuiesc multe „lucruri spațiale”, oferindu-le idei mai bune despre cum ar putea mirosi acestea.

Notabil este faptul că norul de praf din centrul Căii Lactee conține cantități mari de formiat de etil. Acesta este compusul care, pe Pământ, îi oferă zmeurei aroma sa. În plus, formiatul de etil în sine este creat dintr-o reacție între acid și un tip de alcool, care îi conferă un miros asemănător cu cel al romului.

Vă recomandăm să citiți și:

Sateliții, inclusiv cei ai lui Elon Musk, au devenit o amenințare existențială pentru astronomie

Priveliște uimitoare cu Luna și Pământul! Imaginile surprinse de prima sondă lunară din istoria Coreei de Sud

Valentina Tereșcova, prima femeie care a ajuns în spațiu

Test de cultură generală. De ce strălucește Luna?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase