Home » Știință » Un „vârtej” misterios a apărut deasupra unui observator din Hawaii

Un „vârtej” misterios a apărut deasupra unui observator din Hawaii

Un „vârtej” misterios a apărut deasupra unui observator din Hawaii
Foto: Observatorul Astronomic Național din Japonia
Publicat: 28.01.2023

Un „vârtej” misterios de lumină a strălucit temporar pe cerul nopții deasupra vulcanului Mauna Kea. Ce este spirala în formă de galaxie apărută deasupra Hawaii?

Se pare că spirala în formă de galaxie a fost compusă din combustibil de rachete înghețat care a fost ejectat în timpul unei lansări SpaceX.

Un videoclip cu spectacolul de lumini eterice a fost surprins pe 18 ianuarie de Subaru-Asahi Star Camera, instrument deținut de Observatorul Național Astronomic al Japoniei (NAOJ) și de agenția de știri japoneză Asahi Shimbun, atașat la telescopul Subaru de pe vârful Mauna Kea, un vulcan adormit de pe Insula Mare din Hawaii.

În filmarea accelerată, un mic „bob” de lumină se desfășoară într-un vârtej strălucitor perfect care se mișcă pe cer timp de câteva minute înainte de a dispărea în neant.

Ce este spirala în formă de galaxie de deasupra vulcanului Mauna Kea?

„Spirala pare să fie legată de lansarea de către compania SpaceX a unui nou satelit”, au scris reprezentanții NAOJ pe Twitter.

Lansarea SpaceX în cauză a fost o rachetă Falcon 9 care a decolat cu succes de la Cape Canaveral Space Force Station din Florida la ora 14:24 (ora României) transportând un nou satelit GPS pentru U.S. Space Force.

Prima etapă a rachetei, care asigură propulsia principală pentru decolare, s-a separat de a doua etapă, care transportă încărcătura, la aproximativ 3 minute după lansare și a revenit în cele din urmă pe Pământ, scrie Live Science.

După ce s-a separat de prima etapă, a doua etapă a folosit micul său motor pentru a se propulsa în poziție pentru a plasa satelitul. Odată ce satelitul a fost plasat, combustibilul rămas a fost apoi ejectat înainte de reintrarea în atmosferă, ceea ce a făcut ca a doua etapă să înceapă să se rotească înainte de a ieși de pe orbită și de a cădea pe Pământ în Oceanul Pacific.

Rezultatul a fost un nor de cristale de combustibil înghețate în formă de spirală, care au fost iluminate de lumina soarelui, potrivit Spaceweather.com

Fenomene similare

Nu este prima dată când rachetele SpaceX provoacă spectacole de lumini uimitoare. În aprilie 2022, Subaru-Asahi Star Camera a capturat o spirală de lumină strălucitoare după ce SpaceX a lansat un satelit spion pe orbită pe o altă rachetă Falcon 9.

Așa-numitele „spirale SpaceX” devin „obișnuite peste Pacific”, deoarece aici este locul în care cele mai multe etape ale rachetelor Falcon 9 cad înapoi pe Pământ, au scris reprezentanții Spaceweather.com.

Combustibilul de rachete înghețat a creat și alte câteva anomalii vizuale uimitoare în alte părți ale globului. În martie 2022, combustibilul înghețat dintr-o rachetă chineză a creat un glob mare de lumină care se învârtea, care a ruinat o fotografie cu o auroră boreală din Alaska.

În octombrie 2017, un glob albastru și mai mare a fost văzut pe cerul de deasupra Siberiei, conform ScienceAlert. În acel caz, combustibilul înghețat din zonă a fost lăsat de testele de rachete militare rusești.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum se formează, de fapt, planetele stâncoase? Astronomii ar fi elucidat misterul!

Norii interstelari ar fi jucat un rol-cheie în formarea elementelor de bază ale vieții

Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte? NASA a efectuat „simulări ale morții”

Astronomii au detectat sute de găuri negre, ascunse chiar sub ochii noștri

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase