Home » Știință » Cum poate noroiul să ne întărească sistemul imunitar?

Cum poate noroiul să ne întărească sistemul imunitar?

Cum poate noroiul să ne întărească sistemul imunitar?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.01.2023

Copiilor le place să se joace în noroi și să se murdărească. Ei sunt atrași aproape ca un magnet de o baltă mare și adâncă, în care țopăie și stropesc, fără să țină cont că-și murdăresc încălțămintea sau hainele. În ciuda protestelor mamelor grijulii, se pare, însă, că noroiul aduce un efect semnificativ asupra stării de bine.

„Să nu te murdărești!”, era o atenționare pe care copiii o auzeau în mod constant din partea părinților, atunci când ieșeau la joacă cu hainele curate.

Chiar dacă este vorba despre alergatul după fluturi, cățăratul în copaci sau capturarea unor insecte, era inevitabil ca, la finalul zilei, îmbrăcămintea lor să nu devină prăfuită și gri.

Nămolul face echipă bună cu microorganismele necesare

Însă, în ziua de azi mulți părinți își doresc, în adâncul lor, ca cei mici să aibă șansa să capete puțină murdărie în aer liber. Odată ce mediul urban a devenit tot mai evoluat, jocurile video sunt tot mai bine realizate, iar social media este greu de ignorat, contactul cu natura a devenit o activitate a trecutului. De aceea, pentru unii copii este practic imposibil să se murdărească în noroi. Or, dacă prin asta se face economie la factura de la curățătorie, pierderea constă în bunăstarea copiilor.

Cel mai nou studiu arată că murdăria de afară face echipă bună cu microorganismele prietenoase, care pot întări sistemul imunitar și pot crește rezistența la mai multe afecțiuni, precum alergii, astm sau chiar depresie și anxietate.

Iar rezultate acestei cercetări arată că efortul fizic depus în exterior nu este benefic numai pentru că cei mici au ocazia să zburde liberi, ci pentru că anumite materiale naturale (precum noroiul sau pământul) conțin surprinzător de multe microorganisme puternice. Acestea au un impact asupra sănătății  copiilor, iar beneficiile încep să fie de-abia acum înțelese cu adevărat, notează BBC.

Joaca în noroi are beneficii și pentru psihic

Multe dintre beneficiile din punct de vedere psihologic ale experiențelor în aer liber sunt deja bine definite. Creierul omului a evoluat în mediile naturale, iar sistemul nostru se potrivește cu mediile din exterior. Acest lucru mai înseamnă că peisajele naturale care ne înconjoară furnizează nivelul perfect de stimulare, despre care se crede că ne revitalizează creierul atunci când este obosit și ușor de distras.

Iar în mod surprinzător, insectele „prietenoase” din natură pot ajuta organismul să facă față stresului. Atunci când ne simțim amenințați și vulnerabili, sistemul imunitar ridică nivelul inflamației, acesta fiind primul semn al luptei împotriva unei infecții. Iar în mod remarcabil, oamenii care au petrecut mare parte din copilărie în mediul rural, au dat dovadă de o rezistență mult mai bună la situații stresante, precum vorbitul în public.

„Oamenii care au crescut la oraș sunt, într-un fel, ca o bombă cu ceas mobilă, în ce privește inflamația”, a spus Christopher Lowry, profesor de psihologie la Universitatea din Colorado (SUA).

Însă astăzi, puțini copii care locuiesc la oraș mai au ocazia să se joace în noroi și să aibă contact cu microorganismele necesare. În viitor, oamenii de știință intenționează să îmbogățească solul din grădinile caselor sau ale școlilor cu aceste vietăți necesare. Până atunci, părinții vor trebui să se descurce cu ce au.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Virusurile terapeutice ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului

Un studiu a dezvăluit cum poate fi întinerit sistemul imunitar al vârstnicilor și redus riscul de boli infecțioase

Legătura bizară dintre frumusețe și sistemul imunitar. Ce au descoperit cercetătorii?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase