Home » D:News » O explozie uriașă, cauzată de „un vulcan noroios”, văzută în apropiere de o platformă petrolieră din Marea Caspică

O explozie uriașă, cauzată de „un vulcan noroios”, văzută în apropiere de o platformă petrolieră din Marea Caspică

O explozie uriașă, cauzată de „un vulcan noroios”, văzută în apropiere de o platformă petrolieră din Marea Caspică
Sursa foto: @Phil_Lewis_ via Twitter
Publicat: 08.07.2021

O explozie masivă a fost observată recent în Marea Caspică, fiind al doilea astfel de incident în decurs de doar câteva zile, după ce o conductă de gaze naturale din Golful Mexic a explodat în ocean.

Explozia a avut loc în apropiere de Azerbaidjan, acolo unde guvernul țării deține mai multe câmpuri petrolifere și gazifere. Deși cauza exploziei nu a fost imediat aparentă, Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan (SOCAR) a anunțat că explozia pare să fi fost cauzată de un vulcan noroios. SOCAR a mai precizat că nu au fost înregistrate victime în urma exploziei.

Explozia marchează al doilea incident din ultimele zile care provoacă un incendiu de proporții pe suprafața oceanului.

„Oceanul a luat foc din nou”

Recent, o conductă de gaze naturale a companiei petroliere Pemex din Mexic a explodat, un incendiu fiind provocat în Golful Mexic. Deși compania a reușit să stingă flăcările după cinci ore, incidentul a atras critice dure din partea oamenilor și organizațiilor de mediu din lume.

La scurt timp după explozia din Marea Caspică, fraza „oceanul a luat foc din nou” devenise virală pe platforma de micro-blogging Twitter, scrie Futurism.

Un vulcan noroios este un vulcan care erupe cu noroi fierbinte și gaz inflamabil. Potrivit spuselor lui dr. Mark Tingay, geolog și expert în vulcani noroioși de la Universitatea din Adelaide, Australia, regiunea în care a avut loc explozia găzduiește sute de vulcani noroioși.

Unii dintre cei mai mari și mai violenți vulcani noroioși din lume

Vulcanii noroioși din Azerbaidjan sunt unii dintre cei mai mari și mai violenți din lume. Mai multe erupții au loc în fiecare an, iar multe dintre acestea pot cauza incendii semnificative”, a adăugat Tingay.

Cu toate acestea, specialistul a adăugat că, deși SOCAR a anunțat că incidentul a fost cauzat de explozia unui vulcan noroios, există o șansă reală ca incendiul să fi fost declanșat de „o platformă sau instalație petrolieră învechită”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Compania petrolieră care a cauzat incendiul din Golful Mexic nu este la prima abatere

Vulcanii ascunși adânc în Europa, satelitul înghețat al lui Jupiter, ar putea însemna prezența vieții extraterestre

Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda

Erupția unui vulcan din apropiere de capitala Islandei, atracție irezistibilă pentru zeci de turiști

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase