Unii narcisiști vânează statutul, iar alții râvnesc admirația celorlalți, arată noi cercetări

22 02. 2023, 12:00

Unii narcisiști își enervează adesea prietenii și familia prin faptul că se laudă cu isprăvile lor, ceea ce pare să fie un simptom al unui sentiment exagerat de stimă de sine.

Dar noi cercetări au constatat că, în unele cazuri, narcisiștii au de fapt o stimă de sine scăzută, dar nu urmăresc o sporire a acesteia prin comportamentul lor de autodepășire. În schimb, narcisiștii sunt în căutarea statutului.

Cercetarea este o nouă dovadă care contrazice ideea că problemele de stimă de sine conduc la narcisism, a declarat coordonatorul studiului, Virgil Zeigler-Hill, profesor de psihologie la Universitatea Oakland din Michigan, SUA.

Unii narcisiști atribuie un rol exagerat validării și statutului

„Ceea ce îi interesează cu adevărat este să navigheze prin ierarhiile de statut. Lucrul de care le pasă este să fie mai buni decât alți oameni, să aibă respectul și admirația celorlalți și să se bucure de beneficiile unui statut înalt”, a spus Zeigler-Hill, potrivit Live Science.

În timp ce stima de sine se referă la modul în care o persoană se raportează la ea însăși, percepția statutului este legată de cum se simt narcisiștii având în vedere percepția celorlalți despre ei, potrivit profesorului Zeigler-Hill.

Aproape tuturor le pasă, la un anumit nivel, de cum sunt văzuți de către ceilalți. Dar pentru oamenii cu narcisism, statutul capătă un rol exagerat în ceea ce privește modul în care se raportează la ei înșiși.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă exprimă niveluri extreme de grandomanie față de ele însele și arată o lipsă de empatie pentru ceilalți. Dar chiar și persoanele care nu se califică pentru un diagnostic de tulburare pot prezenta anumite trăsături narcisiste, cum ar fi un comportament arogant, o nevoie de validare externă și așteptarea ca ei să fie recunoscuți de către ceilalți ca fiind superiori.

Nivelul de stimă de sine diferă în funcție de tipul de trăsături narcisiste

Psihologii au văzut cândva toate acestea ca fiind determinate de nevoia de a crește și a proteja stima de sine, a spus Zeigler-Hill. În ultimii ani, însă, a apărut o viziune mai nuanțată. Există diferite tipuri de narcisism, iar unele dintre acestea prezintă într-adevăr o stimă de sine umflată, în timp ce altele tind să arate, de fapt, o stimă de sine scăzută.

Zeigler-Hill și coautorul său Jennifer Vonk, psiholog cognitivist la Universitatea Oakland din SUA au recrutat studenți la psihologie pentru a răspunde la sondaje privind nivelul trăsăturilor narcisiste.

Prevalența tulburării de personalitate narcisistă în SUA este estimată la aproximativ 6%, potrivit unei cercetări din 2008, astfel că, cercetătorii se așteptau să găsească puțini participanți, dacă nu chiar niciunul, cu această tulburare. Dar oamenii variază în ceea ce privește nivelul trăsăturilor narcisiste, astfel că cercetătorii au putut compara persoanele cu mai multe tendințe narcisiste cu cele cu mai puține. Apoi, i-au pus pe studenți să facă un raport zilnic, timp de până la șapte zile, despre sentimentele lor de incluziune, statutul social și stima de sine.

Cercetătorii au descoperit că nivelul de stimă de sine al elevilor diferă în funcție de tipul de trăsături narcisiste pe care le raportează. Elevii cu un subtip de narcisism mai ridicat, numit „admirație narcisistă” aveau într-adevăr o stimă de sine ridicată. În admirația narcisistă, a spus Zeigler-Hill, oamenii tind să vrea să fie în vârful stratului social, dar tind să fie fermecători și atrăgători pentru a ajunge acolo.

„Acești oameni dau dovadă de multă autopromovare și lăudăroșenie, dar cel puțin în doze mici se înțeleg bine cu alți oameni”, a spus Zeigler-Hill.

Femeile prezintă un nivel mai scăzut al unor tipuri de narcisism față de bărbați

Pe de altă parte, persoanele cu un nivel ridicat de „rivalitate narcisistă” văd lumea ca pe un joc cu sumă nulă și experimentează multă invidie și gelozie dacă alte persoane primesc respect sau admirație, deoarece cred că lauda le diminuează propriul statut. Au tendința de a se înțelege mai greu cu ceilalți. Iar cercetarea a constatat că persoanele cu un nivel ridicat de rivalitate narcisistă au, de fapt, o stimă de sine scăzută.

Cercetările anterioare au constatat că femeile prezintă un nivel mai scăzut al unor tipuri de narcisism în comparație cu bărbații.

Domeniul are nevoie de mai multe cercetări interculturale, astfel încât să fie precizate mai bine modalitățile în care cultura, genul și statutul social interacționează pentru a da naștere trăsăturilor narcisiste, a menționat Zeigler-Hill.

Vă mai recomandăm și: 

Tulburarea de personalitate borderline s-ar putea transmite în familie

Trăsăturile de personalitate sunt asociate cu bunăstarea și satisfacția în viața de după muncă

Rolul pe care îl au genele moștenite pe linie maternă în afecțiunile genetice

Stimulatorul cerebral, folosit în tratarea afecțiunilor psihiatrice, va putea fi alimentat de respirație în loc de baterii