Home » Știință » Astronomii au descoperit o „imagine în oglindă” a Căii Lactee din urmă cu miliarde de ani

Astronomii au descoperit o „imagine în oglindă” a Căii Lactee din urmă cu miliarde de ani

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.02.2023

Astronomii care folosesc Telescopul Spațial James Webb (JWST) au descoperit o altă galaxie care este aproape o imagine în oglindă a galaxiei noastre în „copilărie”.

Aceasta este supranumită „The Sparkler” (Artificiile sau Scânteia). Asta pentru că are aproximativ două duzini de roiuri globulare strălucitoare care orbitează în jurul ei. Există, de asemenea, câteva galaxii pitice acolo, fiind înghițite de galaxie.

Imaginea de la Webb arată Sparkler așa cum arăta atunci când Universul avea doar patru miliarde de ani sau aproximativ o treime din vârsta actuală a Universului. Acest lucru implică faptul că această galaxie, ca și Calea Lactee, a început să se formeze foarte devreme în istoria cosmică.

Dacă Sparkler urmează aceeași cale de creștere ca și Calea Lactee, prin fuziuni și achiziții de galaxii, atunci ar trebui să crească în același mod în care a crescut Calea Lactee. În aproximativ nouă miliarde de ani, ar putea semăna foarte mult cu un geamăn al nostru.

Sparkler se află în direcția constelației Volans (pe cerul emisferei sudice). Este destul de departe, la o deplasare spre roșu de z = 1,38. Aceasta înseamnă aproximativ 9 miliarde de ani-lumină și o plasează la o perioadă de câteva miliarde de ani după Big Bang. La fel ca și Calea Lactee, The Sparkler nu a apărut în cosmos complet formată.

O imagine în oglindă a galaxiei noastre în „copilărie”

Ambele galaxii au început ca „supradensități” de materie (cum ar fi norii de hidrogen neutru) în Universul timpuriu. Roiurile globulare s-au născut în unele dintre aceste aglomerări, probabil cu puțin înainte de nașterea galaxiei. Acesta este motivul pentru care stelele din acestea sunt mai vechi decât galaxiile lor.

Apoi a urmat o eră de „fuziuni și achiziții”, pe măsură ce Calea Lactee aflată la început (și probabil și The Sparkler) a început să canibalizeze galaxiile pitice din apropiere. Acesta este un mare pas evolutiv. Este posibil ca cel puțin jumătate din masa galaxiei noastre să provină din aceste fuziuni. În timp, tot materialul s-a unit în discul spiralat în care există astăzi Soarele și majoritatea celorlalte stele.

Va urma Sparkler aceeași cale evolutivă ca și Calea Lactee? Din datele JWST, se pare că da. Deși în prezent reprezintă doar o mică fracțiune din masa Căii Lactee – aproximativ 3% – acest lucru se va schimba pe măsură ce va înghiți alte galaxii mai mici. În cele din urmă, va ajunge să egaleze masa Căii Lactee în Universul actual.

Acest lucru este destul de interesant, deoarece le oferă astronomilor șansa de a înțelege ce s-a întâmplat pe măsură ce galaxia noastră a evoluat.

Galaxia a început să se formeze foarte devreme în istoria cosmică

„Se pare că asistăm, la prima mână, la asamblarea acestei galaxii pe măsură ce își acumulează masa – sub forma unei galaxii pitice și a mai multor roiuri globulare”, a declarat profesorul Duncan Forbes de la Universitatea Swinburne din Australia.

Forbes a studiat galaxia și roiurile sale, împreună cu profesorul Aaron Romanowsky de la Universitatea de Stat San Jose din California.

„Suntem entuziasmați de această oportunitate unică de a studia atât formarea roiurilor globulare, cât și o Cale Lactee aflată la început de drum, într-un moment în care Universul avea doar 1/3 din vârsta sa actuală”, a spus el.

Forbes și Romanowsky au folosit datele de la Webb pentru a explora vârstele și metalicitățile mai multor „scântei” (surse compacte) din interiorul și din jurul galaxiei Sparkler. Scopul a fost acela de a studia metalicitatea într-o serie de roiuri stelare compacte din jurul său. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă acestea se aseamănă cu versiunile mai tinere ale globulelor din Calea Lactee.

Indicii despre istoria timpurie a galaxiei în roiurile sale globulare

Potrivit lui Romanowsky, observațiile JWST asupra Sparkler ar putea răspunde, de asemenea, la diverse întrebări despre roiurile globulare și formarea lor. „Originea roiurilor globulare este un mister de lungă durată”, a spus el. „Suntem încântați că JWST poate privi înapoi în timp pentru a le vedea în tinerețea”.

Se pare că roiurile de pe Sparker au într-adevăr asemănări izbitoare cu unele dintre globularele din Calea Lactee. Câteva dintre ele par să se fi format foarte devreme, iar stelele sunt destul de bogate în metale. Acest lucru pare să indice un proces foarte rapid de îmbogățire chimică în Universul timpuriu, scrie ScienceAlert.

Câteva roiuri aveau stele puțin mai vechi și sărace în metale decât în alte roiuri. Probabil că acestea aparțin unei galaxii satelit cu masă redusă care este ingerată în Sparkler. Scena amintește foarte mult de istoria de fuziuni a Căii Lactee de-a lungul vieții sale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Astronomii încearcă să găsească o galaxie invizibilă. Dar cum știu că există cu adevărat?

Dovada că până și stelele migrează! Ce au descoperit astronomii în galaxia Andromeda?

Telescopul Webb a surprins în acțiune formarea timpurie a galaxiilor

Astronomii au găsit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie observată până acum

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase