Vești proaste! Zahărul este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare

18 02. 2023, 14:00

Un consum mai mare de zaharuri libere – zaharuri adăugate și cele prezente în mod natural în miere și sucuri de fructe – este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, informează un studiu publicat în BMC Medicine.

Constatările reafirmă nevoia pentru recomandarea dietetică globală de a reduce consumul de zahăr liber la mai puțin de cinci procente din totalul energiei zilnice.

Rebecca Kelly și colegii săi au analizat datele de la 110.497 de persoane din UK Biobank care au efectuat cel puțin două evaluări dietetice.

Cercetătorii au urmărit indivizii timp de aproximativ 9,4 ani, iar în această perioadă, bolile cardiovasculare totale (boli de inimă și accidente vasculare cerebrale combinate), bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale au apărut la 4.188, 3.138 și, respectiv, 1.124 de participanți.

Consumul de zahăr liber, redus la mai puțin de cinci procente din totalul energiei zilnice

Autorii au constatat că aportul total de carbohidrați nu a fost asociat cu rezultatele bolilor cardiovasculare, scrie MedicalXpress.

Cu toate acestea, atunci când au analizat tipurile și sursele de carbohidrați consumați, au constatat că un aport mai mare de zahăr liber din alimente precum băuturile zaharoase, sucurile de fructe și dulciurile a fost asociat cu un risc crescut al tuturor rezultatelor bolilor cardiovasculare.

Pentru fiecare 5% mai mare de energie totală din zaharuri libere, riscul asociat de boli cardiovasculare totale a fost cu 7% mai mare. Autorii au constatat că riscul de boală cardiacă a fost cu 6% mai mare, în timp ce riscul de accident vascular cerebral a fost cu 10% mai mare.

Nu toți carbohidrații pot fi asociați cu un risc crescut de boli cardiovasculare

În plus, consumul a cinci grame de fibre în plus pe zi a fost asociat cu un risc cu 4% mai mic de boală cardiovasculară totală, dar această asociere nu a rămas semnificativă după luarea în considerare a indicelui de masă corporală (IMC).

Autorii sugerează că înlocuirea zaharurilor libere cu zaharuri care nu sunt libere – în mare parte cele care apar în mod natural în fructele și legumele integrale – și un aport mai mare de fibre ar putea contribui la protecția împotriva bolilor cardiovasculare.

Autorii concluzionează că nu toți carbohidrații pot fi asociați cu un risc crescut de boli cardiovasculare și că este important să se ia în considerare tipul și sursa de carbohidrați consumați atunci când se cercetează sănătatea cardiovasculară.

Studiul a fost publicat în BMC Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O broască de trestie de zahăr, găsită în Australia, a șocat autoritățile

Zahărul modifică microbiomul și elimină protecția împotriva obezității și a diabetului

Ce se întâmplă cu nivelul zahărului din sânge atunci când mănânci pâine?

Ce se întâmplă cu nivelul zahărului din sânge atunci când bei alcool?