Home » Știință » Un astronom a explicat cum am putea găsi Planeta 9

Un astronom a explicat cum am putea găsi Planeta 9

Un astronom a explicat cum am putea găsi Planeta 9
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.02.2023

Un astronom a explicat o nouă modalitate prin care am putea găsi Planeta 9. Teoretic vorbind, am putea verifica dacă acest corp ceresc ipotetic a acumulat sateliți naturali pe orbita sa din jurul Soarelui. 

Totuși, de ce întâmpinăm atât de multe probleme în identificarea unei planete din Sistemul Solar? Până la urma urmei, mii de planete au fost descoperite în ultimii ani în jurul altor stele. În cazul planetelor care orbitează alte stele, astronomii folosesc metoda tranzitului. În esență, atunci când o planetă tranzitează o stea pe care o observăm, observăm o reducere a luminozității. Planetele din Sistemul Solar, altele decât Mercur și Venus, nu trec prin fața Soarelui, ceea ce face ca metoda tranzitului să fie inutilă, potrivit IFLScience.

Totuși, putem repera planetele observând discrepanțele dintre orbitele altor planete și corpuri din Sistemul Solar, ceea ce le arată astronomilor unde să își îndrepte telescoapele. De fapt, acesta este chiar modul în care astronomul și matematicianul Urbain Le Verrier a descoperit Neptun în 1846.

Noile cercetări au fost publicate în serverul arXiv.

De unde a pornit ideea Planetei 9?

Motivul pentru care oamenii caută Planeta 9 se datorează faptului că doi astronomi de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), SUA, au prezentat dovezi că șase obiecte aflate dincolo de orbita lui Neptun au fost grupate într-un mod care sugerează că au fost „îngrămădite”. Echipa a restrâns locul în care crede că se află obiectul care, în opinia astronomilor, are o rază de două până la patru ori mai mare decât cea a Pământului. Acesta rămâne însă greu de găsit, existând sugestii că ar putea fi vorba chiar de o anomalie statistică și de o eroare de selecție din partea astronomilor de la Caltech.

Prin cercetările efectuate, Kevin Napier, de la Universitatea din Michigan, SUA, a analizat și alte obiecte aflate în afara orbitei lui Neptun. În cazul în care cele șase obiecte sunt dovezi ale unei aglomerări cauzate de o planetă ascunsă, acest lucru ar însemna că orbita lor diferă de orbitele altor obiecte din aceeași regiune. Echipa nu a găsit dovezi care să susțină acest lucru și a sugerat că dovezile pentru Planeta 9 sunt, de fapt, o tendință de selecție.

Cum vor identifica astronomii o planetă aflată în beznă absolută?

Dacă Planeta 9 este acolo, așa cum cred unii astronomi că este, avem nevoie de un mod mai bun de a o găsi. Astronomul Man Ho Chan a sugerat că un mod de a afla de existența planetei este de a căuta amprente termice ale eventualilor sateliți pe care aceasta i-ar fi putut atrage.

„Arătăm că efectul de maree poate încălzi semnificativ sateliții, ceea ce poate da un flux radio termic suficient pentru observații, chiar dacă Planeta 9 este un obiect întunecat. Acest lucru oferă o nouă modalitate indirectă de examinare a ipotezei Planetei 9 și de dezvăluire a proprietăților de bază ale sale”, a scris Man Ho Chan.

Conform calculelor lui Chan, bazate pe obiectele din regiunea planetei existente deocamdată doar la nivel teoretic, astronomii ar trebui să detecteze un număr rezonabil de sateliți, poate chiar 20, ceea ce ar ușura căutările amprentelor termice. Acest lucru, a spus Chan, ar funcționa chiar dacă Planeta 9 este un „obiect întunecat”.

„Dacă [Planeta 9] este un obiect întunecat și are un sistem de sateliți, tehnica noastră poate observa direct potențialele semnale termice emise acum de sateliți. Prin urmare, aceasta ar fi o metodă oportună și eficientă pentru a confirma ipoteza existenței Planetei 9 și pentru a verifica dacă este un obiect întunecat sau nu”, a conchis astronomul.

Vă mai recomandăm și: 

Imagini incredibile arată planete care înconjoară o stea la peste 130 de ani-lumină de Terra

Cum se formează, de fapt, planetele stâncoase? Astronomii ar fi elucidat misterul!

Sistemul Solar s-a format ca un „aluat de tort prost amestecat”, arată un studiu despre izotopi

Test de cultură generală. Cum miroase spațiul cosmic?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase