Home » Știință » Un sondaj arată că populația nu înțelege pe deplin consecințele catastrofale ale armelor nucleare

Un sondaj arată că populația nu înțelege pe deplin consecințele catastrofale ale armelor nucleare

Un sondaj arată că populația nu înțelege pe deplin consecințele catastrofale ale armelor nucleare
Evenimentul BOLTZMANN, un test de 12 kilotone detonat dintr-un turn la centrul de testare Nevada, 28 mai 1957. Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 22.02.2023

Gradul de înțelegere al populației din Marea Britanie și SUA cu privire la amenințările reprezentate de armele nucleare și de o „iarnă nucleară” ulterioară este periculos de scăzut. Potrivit unui nou sondaj publicat de Centrul pentru Studiul Riscurilor Existențiale (CSER) al Universității Cambridge, aprecierea publică a consecințelor pe termen lung și catastrofale ale oricărui schimb de arme nucleare este cea mai scăzută de la Războiul Rece încoace.

Apoi, mai sunt și precipitațiile radioactive. Funinginea și resturile aruncate în atmosferă devin radioactive din cauza exploziei și, prin urmare, ar fi periculoase și, în mare parte, letale pentru animalele și oamenii din întreaga lume.

Sondajul CSER a fost realizat online în ianuarie 2023 și a cerut unui număr de 30.000 de participanți să spună ce cred că știu despre „iarna nucleară” și dacă au auzit despre asta din presa actuală, cercetările academice sau din convingerile susținute în anii 1980. Rezultatele au arătat că cea mai mare parte din cunoștințele despre o „iarnă nucleară” era o moștenire a unor convingeri mai vechi din Războiul Rece.

Rezultatele complete ale sondajului CSER sunt disponibile aici.

Ce știu oamenii despre „iarna nucleară”?

De asemenea, sondajul a prezentat participanților rapoarte mediatice fictive din viitorul apropiat, în care Rusia ar fi folosit arme nucleare împotriva Ucrainei sau invers, pentru a măsura apetitul pentru represalii în Occident. În cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, mai puțin de una din cinci persoane intervievate, atât în SUA, cât și în Marea Britanie, a aprobat o ripostă nucleară. Bărbații au fost mai predispuși decât femeile să susțină această măsură.

Unii dintre participanții la sondaj au văzut, de asemenea, infografice care demonstrau consecințele unei ierni nucleare, așa cum a fost prezis de un studiu publicat în Nature Food în august 2022, care a estimat că peste cinci miliarde de oameni ar muri în urma unui război între SUA și Rusia. Jumătate dintre participanții din fiecare țară intervievată au văzut infografiile înainte de a citi rapoartele fictive despre atacurile nucleare, în timp ce cealaltă jumătate, un grup de control, a citit doar rapoartele.

Rezultatele au arătat că susținerea unei riposte nucleare era de fapt mai scăzută în rândul participanților care au văzut infograficele, cu 16% mai puțin în SUA și cu 13% în Regatul Unit. Sondajul a constatat, de asemenea, că acest efect a fost mai pronunțat în rândul susținătorilor actualelor guverne din ambele țări, sprijinul pentru represalii fiind cu 36% mai mic în rândul democraților americani și cu 33% mai mic în rândul conservatorilor britanici.

„Ideile despre iarna nucleară sunt predominant o amintire culturală persistentă”

Într-o declarație, Paul Ingram, cercetătorul principal care a lucrat la sondajul CSER, a explicat cât de îngrijorătoare sunt rezultatele.

„Ideile despre iarna nucleară sunt predominant o amintire culturală persistentă”, a spus el, „ca și cum ar fi mai degrabă o chestie de istorie, decât un risc îngrozitor de contemporan. Bineînțeles că este angoasant să ne gândim la catastrofe de mare amploare, dar deciziile trebuie să țină cont de toate consecințele potențiale, pentru a minimiza riscul”, a adăugat el.

Națiunile insulare ar putea susține existența umană în cazul unui dezastru nuclear

Războiul actual din Ucraina a adus amenințarea unui conflict nuclear în fața unei noi generații și a ridicat întrebări profunde cu privire la modul în care statele răspund la riscurile globale. De fapt, la 24 ianuarie 2023, Ceasul Apocalipsei, reprezentarea metaforică și simbolică a cât de aproape este lumea de o catastrofă globală provocată de om, a fost setat la 90 de secunde până la miezul nopții. Acesta este cel mai apropiat moment de miezul nopții de la crearea Ceasului Apocalipsei din 1947.

Un studiu publicat în Risk Analysis susține că pe planetă ar exista totuși mici grupuri de supraviețuitori, chiar și după cea mai gravă catastrofă. Potrivit acestei cercetări, națiunile insulare precum Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu ar fi cele mai capabile să producă alimente pentru a susține existența umană.

Vă mai recomandăm și: 

Vladimir Putin susține că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

Cercetarea nucleară ar putea ajuta mașinile autonome „să vadă” mai bine

„Avionul Apocalipsei” al armatei SUA, rezistent la bombe nucleare, a fost observat în misiune

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase