Home » Știință » Ceasul Apocalipsei rămâne în 2022 la 100 de secunde de miezul nopții

Ceasul Apocalipsei rămâne în 2022 la 100 de secunde de miezul nopții

Ceasul Apocalipsei rămâne în 2022 la 100 de secunde de miezul nopții
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.01.2022

Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic (Bulletin of the Atomic Scientists) a anunțat că Ceasul Apocalipsei rămâne și anul acesta la 100 de secunde de miezul nopții.

Chiar dacă limbile ceasului nu s-au mai mișcat în ultimii trei ani, asta nu înseamnă că omenirea s-a îndepărtat de posibilitatea unui dezastru. După cum a transmis și Consiliul de Știință și Securitate al Buletinului, „lumea rămâne într-un moment extrem de periculos”.

Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) a fost conceput inițial ca o modalitate de a atrage atenția asupra conflictului nuclear. Însă, unii oameni de știință care au fondat Buletinul în 1945 erau mai puțin concentrați pe utilizarea inițială a „bombei”, ci mai degrabă pe iraționalitatea stocării de armament doar de dragul hegemoniei nucleare.

Cercetătorii și-au dat seama că bombele nu cresc șansele de câștig în caz de război și nici nu conferă siguranță având în vedere că doar o singură bombă ar putea fi suficientă pentru a distruge orașe întregi. În anii 2020 și 2021, Ceasul Apocalipsei a fost setat la 100 de secunde de miezul nopții, potrivit Science Alert.

Ceasul Apocalipsei ticăie deja de 75 de ani

Deși anihilarea nucleară rămâne cea mai probabilă și acută amenințare pentru existența omenirii, aceasta este momentan doar una dintre potențialele catastrofe pe care Ceasul Apocalipsei le măsoară.

„Ceasul a devenit un indicator recunoscut în mod universal al vulnerabilității lumii la catastrofe cauzate de arme nucleare, schimbări climatice și tehnologii distrugătoare din alte domenii”, consideră Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic.

Ceasul Apocalipsei se afla la 17 minute de miezul nopții în 1991. Sursa foto: Profimedia

Având în vedere că Ceasul Apocalipsei ticăie deja de 75 de ani, iar în tot acest timp au existat numeroase avertismente din partea cercetătorilor, mai are rost ca omenirea să-și imagineze și să spere pentru un viitor diferit?

Ce credea „părintele bombei atomice” despre oamenii de știință?

O parte din problemă este chiar rolul științei în sine. Deși ne ajută să înțelegem riscurile progresului tehnologic, știința este chiar factorul care declanșează acel proces. Cercetătorii sunt și ei oameni, până la urmă, și fac parte din aceleași procese culturale și politice care influențează pe toată lumea.

În 1947, J. Robert Oppenheimer, „părintele bombei atomice”, a descris această vulnerabilitate a oamenilor de știință față de manipulare și propriile ambiții, naivitate și lăcomie.

În cele din urmă, natura interdependentă a acestor amenințări și pericole este tocmai ceea ce încearcă Ceasul Apocalipsei se ne reamintească de fiecare dată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Următoarea furtună solară extremă ar putea produce o „apocalipsă a Internetului”

De ce oamenii de știință vor să construiască un „Seif al Apocalipsei” pe Lună

Care este cel mai sigur refugiu în cazul unei apocalipse a oamenilor zombi. Concluzia la care au ajuns cercetările

Svalbard, locul în care se află „Seiful Apocalipsei”, tocmai a stabilit un nou record de temperatură

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase