Home » Știință » Cercetătorii au descoperit noi tipuri de gheață sărată care ar putea exista pe sateliții lui Jupiter

Cercetătorii au descoperit noi tipuri de gheață sărată care ar putea exista pe sateliții lui Jupiter

Cercetătorii au descoperit noi tipuri de gheață sărată care ar putea exista pe sateliții lui Jupiter
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute
Publicat: 01.03.2023

Cercetătorii au anunțat existența a două tipuri noi de gheață, făcute din apă sărată. Noile tipuri de gheață se pot forma doar sub înaltă presiune și la temperaturi reci, însă pot rămâne stabile la presiune scăzută. Aceste noi substanțe ar putea fi o componentă a învelișurilor de gheață ale unor sateliți precum Europa și Ganymede și ar putea fi prezente și pe fundul oceanelor extraterestre.

Cristalul standard, care se poate forma din apa sărată înghețată are o structură simplă: două molecule de apă per clorură de sodiu – denumirea chimică a sării de bucătărie standard. Dar cei doi noi hidrați, denumirea tehnică a acestor substanțe, au mult mai multă apă decât sarea. Unul are 13 molecule de apă per clorură de sodiu, iar celălalt are 17 molecule de apă.

Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Science.

„Este rar ca în zilele noastre să mai faci descoperiri fundamentale în știință. Sarea și apa sunt foarte bine cunoscute în condițiile de pe Pământ. Dar dincolo de asta, nu știm nimic. Iar acum avem aceste obiecte planetare care au probabil componente care ne sunt foarte familiare, dar în condiții foarte exotice. Trebuie să refacem toată știința meniralogică fundamentală pe care oamenii au realizat-o în anii 1800, dar la presiune ridicată și temperatură scăzută. Este o perioadă interesantă”, a declarat autorul principal, Baptiste Journaux, de la Universitatea Washington, SUA, conform IFL Science.

Sarea sub presiune

Dungile roșii de pe suprafața satelitului Europa ar fi niște săruri ciudate, dar amprentele lor chimice nu sunt ceva cu care oamenii de știință sunt familiarizați.

„Are structura pe care au așteptat-o cercetătorii planetari”, a adăugat Journaux.

Echipa nu și-a propus inițial să caute gheață. Aceasta a studiat modul în care sarea din apă acționează ca un antigel și a explorat efectul presiunii asupra acestuia. S-a dovedit că, sub presiune, se formează noi hidrați solizi, iar unul dintre cei doi, cel cu 17 molecule, a rămas solid chiar și după ce presiunea a fost scăzută la standardul camerei.

„Încercăm să măsurăm modul în care, dacă ai adăuga sare, asta ar schimba cantitatea de gheață pe care o putem obține, din moment ce sarea se comportă ca un antigel. În mod surprinzător, atunci când au fost puse sub presiune, ceea ce am observat a fost că aceste cristale la care nu ne așteptam au început să crească. A fost o decoperire întâmplătoare”, a spus Journaux.

„Presiunea aduce pur și simplu moleculele mai aproape, astfel că interacțiunea lor se schimbă, ceea ce este principalul motor al diversității în structurile pe care le-am găsit. Am determinat că acestea rămân stabile la presiune standard până la aproximativ -50 de grade Celsius. Așadar, dacă aveți un lac foarte sărat, de exemplu în Antarctica, care ar putea fi expus la aceste temperaturi, acest hidrat nou descoperit ar putea fi prezent acolo”, a explicat Journaux.

Gheața din apă sărată, comparată cu gheața de pe sateliți

Echipa plănuiește să creeze mai multă gheață sărată și să o studieze în detaliu. Scopul este să obțină măsurători chimice și să le compare cu ceea ce au observat navele spațiale pe sateliții înghețați din Sistemul Solar.

Gheața nouă pare să fie la modă în acest moment, deoarece o nouă structură de gheață obișnuită, fără sare, a fost anunțată în urmă cu doar câteva săptămâni.

Vă mai recomandăm și: 

Secretul lumilor extraterestre. O formă specială de gheață, ingredientul cheie pentru viața din oceane

Groenlanda a pierdut atât de multă gheață încât ar fi putut acoperi SUA cu jumătate de metru de apă

Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica

„Clătite de gheață” ciudate, observate pe un râu din Scoția

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase