Cum putem vedea rotația Pământului chiar de pe suprafața sa?

27 02. 2023, 20:00

Dacă Pământul nu s-ar roti, nu ar exista răsăritul și apusul Soarelui, nici noaptea și nici ziua. Nu putem simți mișcarea de rotație a Pământului și nici nu putem vedea cum se rotește planeta în timp ce ne desfășurăm viața de zi cu zi. Dar există modalități prin care să confirmăm rotația Pământului de la sol? Și este posibil să vedem cum se rotește planeta noastră de undeva din spațiu?

Răspunsul depinde de intervalul de timp și de propria perspectivă.

Pământul se mișcă mult prea încet pentru ca rotația sa să fie vizibilă de oriunde în timp real. Cu excepția unei filmări time-lapse, cum ar fi aceasta de la NASA, realizată cu ajutorul unei camere de pe Stația Spațială Internațională, nu este posibil să privești Pământul în mișcare, pentru că efectuează o mișcare de revoluție la fiecare 24 de ore. Acest lucru este extrem de lent. Mult prea lent pentru a fi detectat de privirea umană.

Privirea unui apus, o cale de a vedea că Pământul se învârte

Cu toate acestea, există modalități de a dovedi că planeta noastră se învârte fără a părăsi vreodată Pământul. De exemplu, prin observarea poziției altor obiecte de pe cer.

„Cel mai ușor mod prin care putem observa rotația Pământului este să privim mișcarea corpurilor celeste. Această mișcare este observată cel mai bine atunci când corpul ceresc este aproape de orizont, unde se pot vedea, ca referință, părți ale Pământului”, a spus Stephem Merkowitz, om de știință și manager de proiect la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland, SUA, potrivit Live Science.

Merkowitz a afirmat că cea mai ușoară cale prin care să „vedem” cum se mișcă Pământul este să privim un apus. Poziția corpului celest, în cazul de față Soarele, se schimbă față de punctul fix de referință – orizontul. Atunci când vedem apusul Soarelui, locul de pe Pământ în care ne aflăm se îndepărtează treptat de Soare, motiv pentru care acesta pare să se scufunde în orizont.

Un alt mod prin care putem vedea acest efect este să observăm Luna și stelele pe timpul nopții, atât timp cât orizontul este un punct de referință și nu se mișcă. Obiectele care strălucesc la mare distanță vor părea a fi în mișcare deoarece Pământul se rotește.

Mișcarea de rotație a Pământului, observată cu un pendul Foucault

Mișcarea de rotație a planetei noastre mai poate fi observată cu un pendul Foucault.

Potrivit Smithsonian Institution, fizicianul Jean Foucault a prezentat experimentul la Expoziția Universală de la Paris din 1851, iar acesta a fost primul experiment oficial care a demonstrat că Pământul se rotește. Pendulul liber continuă, de obicei, să se balanseze în aceeași direcție. Numai o împingere sau o tragere în altă direcție poate schimba acest lucru. Foucault și-a dat seama că pendulul său își va schimba unghiurile în mod incremental în timp ce se balansează, deoarece Pământul se balansează sub pendul.

Totuși, rotația Pământului este atât de lentă, încât este nevoie de aproximativ 15 minute pentru ca o schimbare să devină vizibilă în oscilația pendulului.

Pământul se învârte pentru că s-a format din aglomerări de praf și gaz. Acestea se roteau deja inițial și erau trase împreună de gravitație, a explicat Merkowitz. După ce s-au acumulat în planeta noastră, acestea nu s-au oprit niciodată din mișcare.

Mareele, o dovadă în plus

Mareele sunt o dovadă în plus că Pământul se rotește. Gravitația lunară atrage oceanele și le face „să se umfle” temporar spre exterior, spre Lună, creând mareea înaltă. Dar acest lucru este trecător. Pe măsură ce Pământul se rotește, nivelul apei se scufundă până când ajunge la cea mai îndepărtată distanță posibilă de Luna care orbitează sau mareea joasă. Acest lucru continuă să se repete.

„Schimbarea din oră în oră a mareelor se datorează în mare parte mișcării de rotație a Pământului. Schimbarea zilnică a momentului mareei înalte într-o anumită locație se datorează orbitei lunare”, a explicat Merkowitz.

Așadar, poate că nu putem vedea rotația Pământului, dar putem vedea unele efecte ale mișcării sale de rotație. Urmărirea mareelor sau a apusului este o modalitate ușoară prin care să fim martorii unui fenomen cosmic.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire sub plăcile tectonice ale Pământului

O planetă aproape cât Pământul a fost găsită la o distanță de 72 de ani-lumină

Cum se formează planetele? Un studiu a descoperit noi detalii

Test de cultură generală. De ce orbitează toate planetele în jurul Soarelui?