Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce uneori putem vedea Luna și ziua?

De ce uneori putem vedea Luna și ziua?

De ce uneori putem vedea Luna și ziua?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.11.2022

Prezența Lunii pe cerul nopții i-a impresionat pe oameni timp de milenii. Dar de ce uneori putem vedea Luna ziua?

Putem vedea Luna ziua din același motiv pentru care o vedem noaptea, pentru că reflectă lumina de la Soare, iar apropierea sa de Pământ o face mai strălucitoare decât cerul din timpul zilei sau din timpul nopții.

După Soare, Luna este de departe cel mai strălucitor obiect ceresc pe care îl putem vedea.

Dar luna nu este întotdeauna vizibilă în timpul zilei. Acest lucru este cauzat de atmosfera Pământului și de ciclul orbital al satelitului nostru natural.

De ce putem vedea Luna ziua?

Dacă planeta noastră nu ar avea atmosferă, luna ar fi vizibilă tot timpul de pe Pământ, scrie Live Science. În altă ordine de idei, fazele lunii înseamnă că atunci când aceasta se mișcă între Pământ și Soare (cum ar fi în timpul Lunii noi), partea iluminată nu este îndreptată spre noi, partea întunecată fiind cea îndreptată spre Pământ, ceea ce face ca satelitul nostru natural să fie practic invizibil pentru observatorii de pe Pământ.

Particulele de gaz din atmosfera noastră (în principal azot și oxigen) împrăștie lumina cu o lungime scurtă de undă, cum ar fi lumina albastră și violetă. Această împrăștiere, care implică absorbția și reemiterea luminii într-o direcție diferită, face ca noi să percep cerul ca fiind albastru.

Pentru a fi vizibilă în timpul zilei, Luna trebuie să învingă lumina împrăștiată de Soare, a declarat Edward Guinan, profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea Villanova din Pennsylvania, SUA.

Timp de două sau trei zile în perioada Lunii noi, aceasta este invizibilă pentru observatorii de pe Pământ, deoarece poziția sa pe cer înseamnă că lumina împrăștiată a Soarelui este mai strălucitoare decât Luna.

Dar apropierea relativă a Lunii față de Pământ (în medie, 384.400 kilometri) înseamnă că lumina pe care o reflectă aceasta ne pare mai strălucitoare decât obiectele care emit sau reflectă lumină care sunt mai îndepărtate, cum ar fi stelele sau alte planete.

Cum de putem vedea alte stele?

Potrivit lui Guinan, stelele care sunt vizibile de pe Pământ sunt de un milion de miliarde de ori mai puțin strălucitoare decât lumina soarelui și de milioane de ori mai slabe decât cea a Lunii. Lumina împrăștiată de Soare este atât de strălucitoare pe cerul nostru încât adesea copleșește lumina stelelor în timpul zilei, dar nu întotdeauna și pe cea reflectată a Lunii.

Astronomii folosesc luminozitatea suprafeței ca o modalitate de a cuantifica luminozitatea aparentă a obiectelor de pe cer, cum ar fi galaxiile sau nebuloasele, prin măsurarea cantității de lumină pe care o emit pe o zonă a cerului nocturn, așa cum se observă de pe Pământ.

Deoarece Luna este mai aproape de Pământ decât sunt stelele, luminozitatea suprafeței sale este mai mare decât luminozitatea suprafeței cerului, a explicat Guinan, ceea ce înseamnă că o putem vedea cu ușurință strălucind în timpul zilei.

Putem vedea Luna ziua în funcție de fazele acesteia

În plus, putem vedea Luna ziua și în funcție de alți factori, inclusiv anotimpurile, faza curentă a Lunii și cât de senin este cerul într-o anumită zi.

Luna este vizibilă în timpul zilei pentru o medie de 25 de zile pe lună pe tot parcursul anului. Celelalte 5 zile au loc în jurul Lunii noi și a Lunii pline.

Aproape de faza Lunii noi, Luna este prea aproape de soare pentru a putea fi văzută. Când este în apropierea Lunii pline, este vizibilă doar noaptea, deoarece luna răsare la apus și apune la răsărit.

„Singura zi în care nu este pe cer alături de Soare este în ziua de Lună plină. În ziua aceea, Soarele apune și abia apoi răsare Luna și invers, așa că este singura zi în care cele două nu pot fi văzute pe cer în același timp”, a spus Guinan.

Luna se află deasupra orizontului timp de 12 ore pe zi, dar apariția ei poate să nu coincidă întotdeauna cu orele de lumină. Iarna, când zilele sunt mai scurte la latitudini medii, de exemplu, există mai puțin timp în care Luna este vizibilă în timpul zilei.

Când putem vedea partea întunecată a Lunii?

Potrivit lui Guinan, cele mai bune momente pentru a vedea Luna la lumina zilei sunt primul pătrar (la o săptămână după Luna nouă) și ultimul pătrar (o săptămână după Luna plină). În primul pătrar, în timpul după-amiezii, satelitul nostru natural poate fi văzut ridicându-se pe cerul estic. În ultimul pătrar, va fi vizibil dimineața, apunând pe cerul vestic. Aceste faze sunt cele mai lungi perioade în care Luna este vizibilă simultan cu Soarele pe cer, în medie de cinci până la șase ore pe zi, a spus Guinan.

Un alt fenomen care afectează momentele când Luna este vizibilă este strălucirea Pământului. „În timpul fazei de Lună crescătoare, când are un unghi apropiat de al Soarelui, puteți vedea de fapt partea întunecată a Lunii”, a spus Guinan. Partea întunecată este vizibilă „datorită luminii reflectate de pe Pământ”. Cel mai bun moment pentru a observa acest fenomen este în faza de Lună crescătoare, la trei sau patru zile după Luna nouă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un robot de ultimă generație ar putea revoluționa modul în care construim în spațiu

Un nou instrument va măsura temperatura, presiunea și vântul de pe Venus

Cele mai precise măsurători cu Universul de până acum arată că ceva ciudat se întâmplă

Astronomii au găsit o gaură neagră monstruoasă chiar în vecinătatea noastră cosmică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase