Home » Știință » Care este următoarea mare frontieră pentru Inteligența Artificială?

Care este următoarea mare frontieră pentru Inteligența Artificială?

Publicat: 13.03.2023

Siri și Google Assistant ar putea să programeze, la cerere, întâlniri, dar acestea nu au deocamdată înțelegerea socială de a prioritiza în mod independent programările. Potrivit cercetătorilor din China, Inteligența Artificială (AI) poate să fie inteligentă în mod real, dar este împiedicată de lipsa abilităților sociale.

Aceștia au publicat în CAAI Artificial Intelligence Research o trecere în revistă a stadiului actual și un apel pentru direcții viitoare.

„Inteligența Artificială ne-a schimbat societatea și viața cotidiană. Care este următoarea provocare pentru AI în viitor? Noi susținem că Inteligența Artificială Socială (ASI) este următoarea mare frontieră”, a declarat primul autor Lifeng Fan, de la Institutul pentru Inteligență Artificială Generală din Beijing, China (BIGAI), conform Tech Xplore.

Inteligența Artificială Socială

ASI, potrivit cercetătorilor, cuprinde mai multe subdomenii izolate, inclusiv percepția socială, teoria minții, adică înțelegerea faptului că ceilalți gândesc din punctul lor de vedere, dar și interacțiunea socială.

„ASI este distinctă și provocatoare în comparație cu înțelegerea noastră fizică a lucrării. Este dependentă de context […]. Această provocare unică interzice algoritmilor standard să abordeze problemele ASI în mediile din lumea reală, care sunt frecvent complexe, dinamice, stocastice și parțial observabile”, a spus Fan.

ASI necesită abilitatea de a interpreta indicii sociale latente, cum ar fi rotirea ochilor sau căscatul, pentru a înțelege stările mentale ale altor agenți, cum ar fi credința sau intenția și pentru a coopera într-o sarcină comună.

Ce urmăresc cercetătorii în crearea ASI?

„Ne concentrăm asupra a trei cele mai importante și inextricabile aspecte ale inteligenței sociale: percepția socială, Teoria Minții și interacțiunea socială. Acestea se bazează pe teorii bine stabilite în domeniul științelor cognitive și sunt instrumente ușor de utilizat pentru dezvoltarea de modele computaționale în aceste domenii”, a explicat cercetătorul.

Potrivit lui Fan, cea mai bună abordare este cea care presupune imitarea modului în care interacționează oamenii între ei și cu lumea din jur. Acest lucru necesită un mediu deschis și interactiv, precum și luarea în considerare a modului de a introduce în modelele ASI prejudecăți asemănătoare cu cele umane.

Vă mai recomandăm și: 

Directorul executiv al OpenAI susține că Inteligența Artificială va oferi sfaturi medicale oamenilor săraci

Google a anunțat că lucrează la competitorul lui ChatGPT, un chatbot numit „Bard”

Microsoft a creat dispozitivul care îți poate clona vocea după doar trei secunde de audio

Directorul executiv al Microsoft este destul de sigur că poate ține Inteligența Artificială sub control

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase