Home » Știință » Oceanul uriaș de sub picioarele noastre. Cât de mare este rezervorul din interiorul Pământului?

Oceanul uriaș de sub picioarele noastre. Cât de mare este rezervorul din interiorul Pământului?

Oceanul uriaș de sub picioarele noastre. Cât de mare este rezervorul din interiorul Pământului?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2023

Adânc sub suprafața Pământului, există un rezervor masiv de apă. Se estimează că acesta conține de trei ori mai multă apă decât toate oceanele de la suprafața noastră.

În 2014, o echipă din SUA a folosit 2.000 de seismometre pentru a studia undele seismice de la peste 500 de cutremure. Examinând viteza undelor la diferite adâncimi, echipa a putut determina prin ce fel de roci au trecut undele înainte de a ajunge la senzori.

Ei au descoperit că la aproximativ 700 de kilometri sub picioarele noastre, în ,,zona de tranziție” dintre mantaua inferioară și mantaua superioară, se afla o rocă numită ringwoodite.

Ringwoodita se formează doar sub presiunea intensă întâlnită spre centrul planetei noastre.

În interiorul planetei există mai multă apă decât în oceanele de la suprafață

A fost descoperită o singură mostră din interiorul Pământului – a fost găsită și în meteoriți -, prinsă în interiorul unui diamant minuscul. Aceasta conține apă, nu sub formă lichidă, ci prinsă în structura moleculară a mineralelor.

„Ringwoodita este ca un burete, absorbind apa. Există ceva foarte special în structura sa cristalină care îi permite să atragă hidrogenul și să rețină apa”, a explicat geofizicianul Steve Jacobsen într-o declarație la vremea respectivă.

„Acest mineral poate conține foarte multă apă în condițiile din mantaua profundă”.

Experimentele anterioare au sugerat că ringwoodita poate conține până la 1,5% apă, iar undele seismice detectate au fost în concordanță cu faptul că roca de sub picioarele noastre conține apă, scrie IFL Science.

Oamenii de știință caută această apă de adâncime de zeci de ani

Echipa a estimat că, dacă doar 1 la sută din roca din zona de tranziție este apă, aceasta ar însemna că, de fapt, conține de trei ori mai multă apă decât toate oceanele de pe suprafața Pământului. Acest lucru se potrivește cu rezultatele lor.

„Dacă există o cantitate substanțială de H2O în zona de tranziție, atunci ar trebui să aibă loc o oarecare topire în zonele în care există un flux în mantaua inferioară”, a declarat seismologul Brandon Schmandt, „iar acest lucru este în concordanță cu ceea ce am descoperit”.

Jacobsen consideră că studiul contribuie la dovezile că apa de pe Pământ „a venit din interior”, a adăugat Schmand.

„Cred că vedem în sfârșit dovezi pentru un ciclu al apei pe întreaga Terra, ceea ce poate ajuta la explicarea cantității mari de apă lichidă de pe suprafața planetei noastre locuibile”, a adăugat Jacobsen într-o declarație.

„Oamenii de știință caută această apă de adâncime lipsă de zeci de ani”.

Studiul este publicat în revista Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pământul rămâne fără oameni? Un economist spune că declinul populației a început deja

Cristalele care captează umezeala ar putea rezolva deficitul de apă dulce al Pământului

Oamenii de știință au detectat oxigen creat de organisme vii în spațiul din jurul Pământului

Cum au contribuit aminoacizii la evoluția vieții pe Pământ?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase