Home » Știință » Astronomii au găsit una dintre cele mai mari găuri negre descoperite vreodată

Astronomii au găsit una dintre cele mai mari găuri negre descoperite vreodată

Credit foto: ESA/Hubble, Digitized Sky Survey, Nick Risinger, N. Bartmann
Publicat: 01.04.2023

O echipă de astronomi a găsit una dintre cele mai mari găuri negre descoperite vreodată, profitând de un fenomen numit lentilă gravitațională.

Echipa, condusă de Universitatea din Durham, Marea Britanie, a folosit lentilele gravitaționale – în care o galaxie din prim-plan curbează lumina unui obiect mai îndepărtat și o mărește – și simulări pe supercomputere în cadrul instalației HPC DiRAC, ceea ce a permis echipei să observe îndeaproape modul în care lumina este curbată de o gaură neagră aflată în interiorul unei galaxii aflate la sute de milioane de ani-lumină de Pământ.

Aceștia au descoperit o gaură neagră ultramasivă, un obiect cu o masă de peste 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, în galaxia din prim-plan – o scară rar observată de astronomi.

Aceasta este prima gaură neagră descoperită cu ajutorul acestei tehnici, prin care echipa simulează lumina care călătorește prin Univers de sute de mii de ori, scrie Phys.org.

Un obiect cu o masă de peste 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui

Fiecare simulare include o gaură neagră de masă diferită, modificând astfel călătoria luminii către Pământ. Atunci când cercetătorii au inclus o gaură neagră ultramasivă într-una dintre simulările lor, traseul parcurs de lumina din galaxia îndepărtată pentru a ajunge pe Pământ s-a potrivit cu cel observat în imaginile reale capturate de Telescopul Spațial Hubble.

Descoperirile sunt publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Această gaură neagră, care are o masă de aproximativ 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari detectate vreodată și se află la limita superioară a mărimii pe care credem că găurile negre o pot atinge în mod teoretic, așa că este o descoperire extrem de interesantă”, a explicat autorul principal, dr. James Nightingale, de la Departamentul de Fizică al Universității Durham.

Prima gaură neagră descoperită cu ajutorul acestei tehnici

„Cele mai multe dintre cele mai mari găuri negre pe care le cunoaștem se află într-o stare activă, în care materia atrasă în apropierea găurii negre se încălzește și eliberează energie sub formă de lumină, raze X și alte radiații”.

„Cu toate acestea, lentilele gravitaționale fac posibilă studierea găurilor negre inactive, ceea ce nu este posibil în prezent în galaxiile îndepărtate. Această abordare ne-ar putea permite să detectăm mult mai multe găuri negre dincolo de Universul nostru local și să dezvăluim modul în care aceste obiecte exotice au evoluat mai departe în timpul cosmic”.

Studiul, la care a participat și Institutul Max Planck din Germania, deschide posibilitatea tentantă ca astronomii să poată descoperi mult mai multe găuri negre inactive și ultramasive decât se credea până acum și să investigheze modul în care acestea au ajuns atât de mari.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Care este cea mai mare gaură neagră din Univers?

O gaură neagră de un miliard de ori mai grea decât Soarele contrazice ceea ce știu astronomii

O stea mai tânără decât omenirea, găsită în apropiere de gaura neagră din centrul Căii Lactee

O gaură neagră „fugară” a lăsat în urma sa o dâră de stele nou-născute

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase