Home » Știință » Noi experimente au dezvăluit că memoria chiar „ne joacă feste”. Ce au descoperit cercetătorii?

Noi experimente au dezvăluit că memoria chiar „ne joacă feste”. Ce au descoperit cercetătorii?

Publicat: 11.04.2023

Evenimentele din trecutul îndepărtat pot fi amintite greșit. Cercetătorii spun acum că memoria umană poate deveni nesigură chiar și atunci când vine vorba de amintirile recente.

Oamenii de știință care explorează capacitatea noastră de a ne aminti forme spun că oamenii pot face greșeli după doar câteva secunde – un fenomen pe care echipa l-a numit „iluzii ale memoriei pe termen scurt”, conform The Guardian.

„Chiar și pe termen scurt, memoria noastră ar putea să nu fie pe deplin sigură. În special atunci când avem așteptări puternice despre cum ar trebui să fie lumea, când memoria noastră începe să se estompeze puțin, chiar și după o secundă și jumătate, două secunde, trei secunde, atunci începem să completăm pe baza așteptărilor noastre”, a spus dr. Marte Otten, primul autor al cercetării, de la Universitatea din Amsterdam, Olanda.

Un efect al memoriei pe termen scurt

Otten și colegii săi au notat în jurnalul Plos One că cercetările anterioare au arătat că, atunci când oamenilor li se prezintă o literă întoarsă sau în oglindă, ei raportează adesea că văd litera în orientarea corectă. Deși acest lucru fusese pus inițial pe seama faptului că oamenii nu vedeau bine forma, cercetătorii au avut îndoieli.

„Ne-am gândit că este mai probabil ca acestea să fie un efect al memoriei. Deci, ai văzut-o corect, dar imediat ce ai memorat-o, lucrurile încep să meargă prost”, a spus Otten.

Ca să investigheze problema iluziilor memoriei pe termen scurt, cercetătorii au efectuat patru experimente.

Participanților li s-a prezentat un cerc de șase sau opt litere, dintre care una sau două erau forme în oglindă. După câteva secunde, participanților li s-a arătat un al doilea cerc de litere pe care au fost instruiți să îl ignore. Acest lucru a acționat ca o distragere a atenției. Apoi li s-a cerut să selecteze, dintr-o serie de opțiuni, o formă țintă care se afla într-un anumit loc în primul cerc și să își evalueze încrederea în această alegere.

Oamenii au declarat că au văzut o literă reală în 37% din cazurile în care li s-a arătat o literă în oglindă, comparativ cu 11% din cazuri pentru scenariul invers.

Așteptările despre lumea în care trăim infuențează memoria pe termen scurt

Eroarea considerării literei în oglindă ca fiind corectă sugerează că greșelile au fost determinate de cunoștințele participanților despre alfabet, potrivit cercetătorilor, și prin urmare, de așteptările lor, mai degrabă decât de asemănările în ceea ce privește aspectul formelor.

Numărul de erori a crescut odată ce a crescut și perioada de întârziere sau nivelul de distragere a atenției, dar doar acolo unde forma urmărită era o literă în oglindă.

Nu modul în care oamenii au perceput formele pare să fi cauzat eroarea, ci memoria pe termen scurt, având în vederea că percepția în sine nu ar trebui să se deterioreze în timp.

Echipa speră ca mai departe să investigheze dacă situațiile din lumea reală sau alte tipuri de amintiri duc la efecte similare în ceea ce privește memoria pe termen scurt.

Vă mai recomandăm și: 

Ciupercile îmbunătățesc memoria prin stimularea creșterii nervilor

Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare

Cât de adevărată este expresia „memorie de elefant”?

O tehnică recent descoperită îi poate ajuta pe oameni să uite amintirile mai puțin plăcute

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase