Home » Știință » O galaxie s-a dovedit a fi altceva după ce astronomii au observat o activitate unică în nucleul său

O galaxie s-a dovedit a fi altceva după ce astronomii au observat o activitate unică în nucleul său

Foto: Envato
Publicat: 25.03.2023

O echipă internațională de astronomi a descoperit o galaxie care și-a schimbat clasificarea datorită unei activități unice în interiorul nucleului său. Galaxia, numită PBC J2333.9-2343, a fost clasificată anterior ca fiind o radiogalaxie, dar noile cercetări au arătat altceva. 

PBC J2333.9-234, localizată la 656 844 372 ani-lumină depărtare, a fost clasificată drept o radiogalaxie gigantică, cu un diametru de patru milioane de ani-lumină și care are un blazar în centrul său. Un blazar este un nucleu galactic activ (AGN), cu un jet relativist (un jet care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii) îndreptat spre un observator. Blazarele sunt obiecte cu energie foarte ridicată și sunt considerate unele dintre cele mai puternice fenomene din Univers, potrivit Phys.org.

Cercetările au arătat că, în cazul acestei galaxii, jetul și-a schimbat drastic direcția, iar acum este îndreptat direct spre noi.

Studiul despre galaxie a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

O radiogalaxie cu un blazar în centrul său

Un jet de blazar este format din particule elementare încărcate, cum ar fi electronii sau protonii, care se mișcă cu viteze apropiate vitezei luminii. Acestea se deplasează în cercuri în jurul unui câmp magnetic puternic, provocând emisia de radiații în întregul spectru electromagnetic. În cazul galaxiei PBC J2333.9-2343, se crede că jetul provine de la sau din apropierea găurii negre supermasive din centrul său.

În cazul în care jetul este îndreptat în direcția noastră, emisia este puternic intensificată și o poate depăși cu ușurință pe cea provenită din restul galaxiei. Acest lucru determină erupții de mare intensitate, mai puternice decât cele provenite de la alte radiogalaxii, schimbând astfel clasificarea sa.

Orientarea jeturilor față de noi determină modul în care este clasificată o galaxie. Atunci când două jeturi sunt îndreptate spre planul cerului, acestea sunt clasificate drept radiogalaxii. Dacă unul dintre jeturi este îndreptat spre noi, atunci AGN-ul galaxiei este cunoscut ca un blazar. Cu jeturi în planul cerului și unul îndreptat spre noi, PBC J2333.9-2343 a fost reclasificată ca fiind o radiogalaxie cu un blazar în centrul său.

Galaxia a fost atent observată de trei telescoape

Modificările în direcția jeturilor au fost descrise în trecut, de exemplu în cazul radiogalaxiilor în formă de X. Aceasta este prima oară când a fost observat un astfel de fenomen care nu sugerează prezența a două faze diferite de activitate a jetului din morfologia sa observată la frecvențe radio. Schimbarea de direcție pare să fi avut loc în aceeași explozie nucleară provenită din AGN.

PBC J2333.9-2343 a fost observată cu ajutorul unor telescoape radio, optice, infraroșii, cu raze X, ultraviolete și cu raze gamma. Datele au fost obținute de la Telescopul german Effelsberg de 100 metri de la Institutul Max Planck pentru radioastronomie, de la Telescopul optic de 1,3 metri-SMARTS de la Universitatea Yale și de la Observatorul Swift Neil Gehrels de la Penn State, SUA.

Relicve ale activității radio din trecut

Folosind datele observate, echipa a concluzionat că această galaxie are un blazar luminos în centru, cu doi lobi în zonele exterioare ale jetului. Lobii observați sunt legați de jeturile vechi și nu mai sunt alimentați de emisia din nucleu, astfel că acești lobi sunt relicve ale activității radio din trecut. AGN nu mai conduce lobii, așa cum se observă în radiogalaxiile tipice.

Echipa nu știe încă ce a cauzat schimbarea drastică a direcției jeturilor. Aceasta speculează că ar fi putut fi un eveniment de fuziune cu o altă galaxie sau cu un alt obiect relativ mare ori o explozie puternică de activitate în nucleul galactic după o perioadă de inactivitate.

Vă mai recomandăm și: 

Telescopul Webb a observat, în premieră, lumina „fantomatică” din roiurile de galaxii

Universul timpuriu era plin de stele de 10.000 de ori mai mari decât Soarele

Cercetătorii cred că Universul ar fi putut să fie creat printr-un Big Bang Întunecat

Cea mai mare galaxie observată vreodată. Astronomii cred că va continua să se extindă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase