Home » Știință » Cercetătorii au creat bateria comestibilă și reîncărcabilă

Cercetătorii au creat bateria comestibilă și reîncărcabilă

Cercetătorii au creat bateria comestibilă și reîncărcabilă
Sursa foto: Ivan K. Ilic et al./Advanced Materials
Publicat: 23.04.2023

Oamenii de știință continuă să facă progrese în ceea ce privește electronicele cate pot monitoriza și trata sănătatea oamenilor direct din interiorul corpului. Din păcate, alimentarea acestor dispozitive medicale nu este întotdeauna simplă.

În prezent, există un nou tip de baterie reîncărcabilă, care ar putea ajuta în acest departament. Fabricată din substanțe complet comestibile, bateria se poate dizolva în condiții de siguranță în stomac, după ce a făcut tot ceea ce trebuie să facă.

Prototipul de dispozitiv, prezentat într-un nou studiu publicat în Advanced Materials, funcționează la o tensiune inofensivă de 0,65 volți și furnizează un curent de 48 microamperi timp de 12 minute. Acesta este intervalul necesar pentru a asigura alimentarea cu energie a micilor dispozitive electronice.

Din ce ingrediente este făcută bateria comestibilă?

„Potențialele utilizări viitoare variază de la circuite și senzori comestibili care pot monitoriza condițiile de sănătate până la alimentarea senzorilor pentru monitorizarea condițiilor de depozitare a alimentelor. În plus, având în vedere nivelul de siguranță al acestor baterii, ar putea fi utilizate în jucăriile pentru copii, unde există un risc ridicat de ingerare”, a spus autorul principal Mario Caironi, cercetător în domeniul electronicii moleculare la Institutul Italian de Tehnologie, potrivit Science Alert.

Printre componentele bateriei se numără vitamina riboflavină (un tip de vitamină B) pentru anodul bateriei (capătul „negativ” al acesteia) și suplimentul quercitin, cu rol de catod (capătul „pozitiv”). Electrolitul, care generează încărcătura electrică, este realizat dintr-o soluție pe bază de apă, iar separatorul, care previne scurtcircuitele, este realizat din nori, alga pe care o găsim la restaurantele de sushi.

Cărbunele activat, folosit adesea pentru a trata intoxicațiile, este inclus pentru a crește conductivitatea electrică, în timp ce contactele externe, care transferă electricitatea către un alt dispizitiv sunt confecționate din ceară de albine, conectate la aur decorativ de calitate alimentară.

Bateria comestibilă ar putea monitoriza calitatea alimentelor ingerate

Bateria își menține bine încărcătura de-a lungul a zeci de cicluri. Prototipul creat are o dimensiune de aproximativ un centimetru pătrat, dar echipa lucrează deja la fabricarea unei baterii mai mici.

„De fapt, dezvoltăm niște dispozitive cu o capacitate ma mare și reducem dimensiunea totală. Aceste dezvoltări vor fi testate în viitor și pentru alientarea roboților moi comestibili”, a precizat Caironi.

Bateria comestibilă ar putea fi astfel utilă atât în detectarea unor boli, cât și în monitorizarea calității alimentelor. Dispozitivele ar putea fi folosite pentru a verifica dacă produsele alimentare sunt sigure și corespund standardelor necesare în timp ce se află în intestin, înainte ca dispozitivul de monitorizare să fie digerat odată cu alimentele.

Toate acestea sunt încă departe, dar cercetătorii speră ca munca lor să ducă la evoluții ulterioare în domeniu.

„Deși bateriile noastre comestibile nu vor alimenta mașini electrice, ele sunt dovada că bateriile pot fi fabricate din materiale mai sigure decât actualele baterii Li-ion”, a spus unul intre coautorii studiului, Ivan Ilic, cerceătător în domeniul stocării durabile a energiei de la Institutul Italian de Tehnologie.

Vă mai recomandăm și: 

Centrala hidroelectrică, numită și „bateria de apă”, din Alpii Elvețieni este operațională

Cercetătorii încearcă să obțină încărcarea rapidă a bateriilor

Proprietățile unei flori comestibile ar putea fi folosite în tratarea obezității

O etichetă QR comestibilă ar putea ajuta la identificarea whisky-ului contrafăcut

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase