Home » Știință » Robotul Spot de la Boston Dynamics a început să vorbească, mulțumită lui ChatGPT

Robotul Spot de la Boston Dynamics a început să vorbească, mulțumită lui ChatGPT

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.04.2023

Programatorii de la Boston Dynamics au echipat un câine robot cu ChatGPT de la OpenAI și cu modularea vocală Text-To-Speech de la Google, permițându-i să le vorbească la propriu și să le răspundă la întrebări. 

Într-un videoclip publicat recent, inginerul de învățare automată Santiago Valdarrama a prezentat modul în care el și un coleg au programat câinele robot Spot să răspundă verbal la întrebări cu ajutorul instrumentului extrem de popular al OpenAI.

„Acești roboți execută misiuni automate în fiecare zi”, a explicat Valdarrama, precizând că fiecare misiune include „fișiere de configurare lungi de kilometri și greu de înțeles”, pe care doar inginerii le pot înțelege, potrivit Futurism.

Robotul Spot vorbește cu ajutorul lui ChatGPT

„Aici intervine ChatGPT. Îi arătăm fișierele de configurare și rezultatele misiunii. Apoi punem întrebări folosind acest context. Dacă reunim asta cu o interfață vocală, avem o modalitate extraordinară de a ne consulta datele”, a continuat Valdarrama.

După cum se vede în videoclip, Spot adaugă chiar și gesturi amuzante la răspunsurile sale, scuturându-și capul pentru a spune „nu” sau înclinându-se pentru a spune „da”.

În timp ce interfața în sine pare destul de inofensivă, mulți dintre cei care au văzut videoclipul sunt speriați.

Într-o postare care conținea un gif cu un robot umanoid care mânuiește o mitralieră, un utilizator a glumit că „într-o zi vom privi înapoi și vom arăta această zi ca fiind un punct de cotitură”, completat cu un emoticon care râde.

Robotul Spot și ChatGPT ne aduc mai aproape de… ?

În timp ce SpotGPT pare că ne aduce cu un mic pas mai aproape de revolta roboților, integrarea chatbotului în roboți a făcut întotdeauna parte din plan.

În februarie, Microsoft, care a semnat un contract de mai multe miliarde de dolari cu OpenAI, a publicat un document care prezintă principiile de proiectare pentru integrarea ChatGPT în robotică.

„Credem că munca noastră este doar începutul unei schimbări în modul în care dezvoltăm sistemele robotice”, se arată în anunțul companiei „și sperăm să inspirăm alți cercetători să se lanseze în acest domeniu interesant”.

Cu alte cuvinte, era doar o chestiune de timp până când cineva i-ar fi dat lui Spot propria voce.

Vă mai recomandăm și:

Cercetătorii au combinat roboți și celule musculare de la șoareci. Iată ce a ieșit!

De ce au creat cercetătorii robotul care învață păsările să cânte?

Giganții din tehnologie cer o pauză în experimentele AI, temându-se de „riscuri profunde pentru societate”

Clona ChatGPT de la Stanford a costat doar 600 de dolari pentru a fi produsă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase