Home » Știință » De ce nu este bine să-ți lași telefonul la încărcat toată noaptea?

De ce nu este bine să-ți lași telefonul la încărcat toată noaptea?

Publicat: 09.05.2023

Încărcarea telefonului peste noapte poate părea cea mai potrivită, dar știați că acest lucru poate afecta negativ durata de viață a bateriei dispozitivului de-a lungul timpului?

Nimic nu este mai frustrant decât încărcarea telefonului doar pentru ca bateria să scadă aparent instantaneu, iar protejarea bateriei este cea mai bună modalitate de a evita acest lucru. Când recomandă producătorii să vă încărcați telefonul?

Potrivit USA Today, producătorul Huawei este împotriva încărcării peste noapte. „Nu lăsați telefonul conectat la încărcător pentru perioade lungi de timp sau peste noapte”, spun ei.

De ce trebuie evitată încărcarea telefonului peste noapte?

În schimb, ei recomandă menținerea bateriei între 30% și 70% ca cea mai bună modalitate de a prelungi durata de viață a bateriei. Dacă nu puteți vedea acest procentaj, multe telefoane oferă opțiunea în setări. Același lucru este reflectat de iPhone-uri, care oferă o setare optimizată de încărcare a bateriei care va menține încărcarea sub 80%, scrie IFL Science.

Majoritatea smartphone-urilor sunt alimentate de baterii litiu-ion și acestea se vor degrada de-a lungul timpului, indiferent dacă se face încărcarea telefonului peste noapte sau altfel. Acest lucru este cauzat de faptul că bateriile funcționează prin deplasarea purtătorilor de sarcină între electrozi, iar acest lucru stresează părțile constitutive, dăunând eficienței acestora în timp.

O explicație pe înțelesul tuturor

Acest stres crește de fapt atunci când încercați să obțineți ultimele câteva puncte procentuale. Dacă este mai greu de imaginat, Kevin Purdy, de la iFixit, a oferit o metaforă la îndemână în New York Times care v-ar putea ajuta să înțelegeți.

„Este destul de ușor să umpleți un burete uscat până să fie în mare parte saturat. Dar încercarea de a forța un burete aproape saturat să absoarbă ultimele picături de lichid necesită presiune și probabil lasă mai mult lichid acumulat la suprafață. Acest lucru se numește S.E.I. (interfață electrolitică solidă). Acumularea S.E.I. reduce capacitatea totală a bateriei”, a spus Purdy.

Pe acest lucru se bazează sfatul Huawei de a menține bateria între 30% și 70%, mai degrabă decât să obțineți 100%. S-ar putea să pară greșit, dar atunci când vine vorba de longevitatea bateriei, pe termen lung este corect. În mod similar, evitarea bateriei să funcționeze până la zero procente va reduce, de asemenea, stresul asupra electrozilor și o va menține funcțională pentru mai mult timp.

Pericolul de incendiu

Pe lângă afectarea duratei de viață a bateriei, încărcarea telefonului peste noapte poate fi și o problemă de sănătate și siguranță dacă nu aveți grijă unde îl lăsați să se încarce. Acest lucru este cauzat de faptul că încărcarea vine de obicei cu un anumit grad de creștere a temperaturii și, dacă ceva nu merge bine, suprafețele inflamabile pot deveni rapid periculoase.

„Nu ar trebui să puneți telefoanele sub perne sau să le încărcați pe lenjeria de pat. Se numește fugă termică în baterie. Bateria se autoîncălzește. Și continuă să o facă. O masă din lemn este bună, deoarece bateria nu va elibera suficientă căldură (pentru a o aprinde)”, a declarat Paul Shaw, șeful investigației incendiilor la unitatea de pompieri din Staffordshire, pentru The Guardian.

Nimănui nu-i place să fie prins nepregătit, dar dacă doriți ca dispozitivul să aibă o durată de viață mai bună a bateriei pentru o perioadă lungă de timp, ar putea fi timpul să nu-l mai lăsați să „adoarmă” conectat la priză.

Vă recomandăm să citiți și:

Ar putea Inteligența Artificială să egaleze vreodată inteligența umană?

Chinezii au dezvăluit bateria suficient de puternică încât să alimenteze avioane

Cercetătorii au creat bateria comestibilă și reîncărcabilă

Un material ultra-subțire pentru dublarea eficienței celulelor solare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase