Telescopul Hubble a surprins o galaxie luminoasă care conține un nucleu galactic activ

10 05. 2023, 10:00

Galaxia lenticulară NGC 5283 este subiectul unei noi imagini obținute cu Telescopul Spațial Hubble al NASA. NGC 5283 conține un nucleu galactic activ, numit și AGN.

Un nucleu galactic activ este o regiune extrem de luminoasă din inima unei galaxii în care există o gaură neagră supermasivă. Atunci când praful și gazul cad în gaura neagră, materia se încălzește și emite lumină în tot spectrul electromagnetic.

NASA a publicat o imagine încântătoare cu o galaxie luminoasă surprinsă de Telescopul Spațial Hubble.

NGC 5283 este o galaxie Seyfert. Aproape 10% din toate galaxiile sunt galaxii Seyfert, iar acestea diferă de alte galaxii care conțin nuclee galactice active, deoarece galaxia în sine este clar vizibilă. Alte AGN emit atât de multă radiație încât eclipsează sau fac imposibilă observarea structurii galaxiei-gazdă.

Nucleele galactice din apropiere

Hubble a observat această galaxie ca parte a unui studiu pentru un set de date despre nuclee galactice active din apropiere, care va servi drept resursă pentru astronomii care cercetează fizica nucleelor galactice, găurile negre, structura galaxiei-gazdă și multe altele, conform Phys.org.

Telescopul Spațial Hubble al NASA este un proiect de cooperare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA). Institutul de Știință al Telescopului Spațial AURA din Baltimore, Maryland, SUA, conduce operațiunile științifice ale Hubble.

Descoperirea Universului odată cu lansarea Hubble

Hubble a fost lansat pe 24 aprilie 1990, atunci când naveta spațială Discovery a decolat de pe Pământ cu Telescopul Spațial Hubble bine fixat în compartimentul său, potrivit Hubblesite.

A doua zi, Hubble a fost lansat în spațiu, gata să privească în imensul infinit și necunoscut. De atunci, Hubble a revigorat și remodelat percepția noastră asupra Cosmosului și a descoperit un întreg Univers de minuni neașteptate.

Hubble a dezvăluit proprietăți ale spațiului și timpului care, în cea mai mare parte a istoriei umane, au fost sondate doar în imaginația oamenilor de știință și a filosofilor. În prezent, Hubble continuă să ofere vederi ale unor minuni cosmice nemaivăzute până acum și se află în fruntea multor descoperiri noi.

Vă mai recomandăm și: 

Astronomii au aflat cum vânturile spațiale influențează evoluția galaxiilor

Telescopul Webb descoperă Universul timpuriu cu ajutorul unui imens roi de galaxii

Găurile negre de mărime medie devorează stelele într-un mod unic

Telescopul Hubble a descoperit că inelele lui Saturn încălzesc atmosfera planetei