Home » Știință » Test de cultură generală. E adevărat că ciocolata cauzează acnee?

Test de cultură generală. E adevărat că ciocolata cauzează acnee?

Publicat: 19.05.2023

Pentru mult timp s-a crezut că ciocolata cauzează acnee. Dar este acest lucru adevărat sau este doar un mit?

Ciocolata cauzează acnee? Dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University, spune că nu.

Acneea este cauzată de glandele sebacee hiperactive. Glandele sebacee sunt glande microscopice conectate la foliculii de păr. Sarcina lor este de a secreta sebum (un ulei al pielii), care se deplasează pe firul de păr și iese pe piele pentru a impermeabiliza corpul, explică el.

Dacă nu ciocolata cauzează acnee, atunci ce anume o face?

Dacă glandele secretă prea mult sebum, canalul aflat de-a lungul firului de păr se înfundă. Ca urmare, în glandele și foliculul de păr apare o acumulare de sebum și de celule moarte. Această masă stagnantă, înfundată chiar sub suprafața pielii se infectează cu bacterii și se transformă într-un coș.

Glandele sebacee își accelerează secrețiile ca răspuns la nivelurile ridicate de hormoni sexuali, cum ar fi cei prezenți în timpul pubertății. Cauzele acneei sunt prin urmare: 1) hormoni sexuali crescuți, 2) glande sebacee care sunt prea sensibile la hormonii sexuali și 3) prezența bacteriilor care profită de situație.

Un studiu a analizat efectul ciocolatei asupra acneei

Ciocolata nu are niciun efect asupra acneei, conform unui studiu realizat de dr. James E. Fulton.

Dr. Fulton a împărțit 65 de subiecți cu acnee ușoară în două grupuri; un grup era format din oameni care mâncau batoane de ciocolată, iar celălalt grup a mâncat batoane care arătau precum ciocolata, dar nu conțineau ciocolată. Până la urmă, nu a existat nicio diferență în ceea ce privește acneea celor două grupuri.

Deși ciocolata nu afectează acneea, orice lucru care crește nivelul hormonilor sexuali va agrava acneea. De exemplu, utilizarea terapiei de substituție androgenică pentru a crește nivelurile anormal de scăzute de testosteron poate agrava acneea.

La femei, menstruația duce la fluctuații ale nivelurilor hormonale și, prin urmare, poate agrava acneea. Din cauza celor trei factori care se combină pentru a provoca acnee, diferite tratamente funcționează abordând unul sau mai mulți dintre acești factori. Unele tratamente scad nivelul hormonilor sexuali, în timp ce altele ucid bacteriile. De asemenea, unele tratamente funcționează prin lărgirea canalelor foliculare pentru a reduce blocajul.

Vă recomandăm să citiți și:

Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Test de cultură generală. Câte papile gustative au oamenii?

21 de zile nu sunt de ajuns pentru a forma un nou obicei, iar un studiu explică de ce

Oamenii de știință au descoperit un medicament care poate întârzia simptomele sclerozei multiple

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase