Home » Știință » Omenirea ar putea intercepta mesaje de la civilizații extraterestre în următorii 100 de ani

Omenirea ar putea intercepta mesaje de la civilizații extraterestre în următorii 100 de ani

Omenirea ar putea intercepta mesaje de la civilizații extraterestre în următorii 100 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.05.2023

Există viață pe alte planete? De altfel, aceasta reprezintă una dintre întrebările pe care omenirea a avut-o de multă vreme.

Drept urmare, din când în când, pentru a satisface această curiozitate, oamenii de știință se implică și organizează diferite proiecte, pentru a identifica semne de viață prezente pe celelalte planete ale galaxiei.

Proiectul „Exoplanet” al celor de la NASA este un exemplu în acest sens.

Răspunsurile concrete, mai aproape decât credem

Un raport publicat recent arată că am putea fi tot mai aproape de răspunsuri concrete. Mai mulți cercetători de la Universitatea din California, SUA au analizat posibilitatea ca civilizațiile extraterestre inteligente să poată intercepta transmisiunile emise de rețeaua Deep Space (Deep Space Network – DSN) din cadrul NASA. Aceste comunicații au loc între cinci nave spațiale: Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10, Pioneer 11 și New Horizons.

De menționat este că și publicul larg poate urmări aceste transmisiuni prin intermediul rețelei DSN Now, care prezintă datele în timp real, potrivit NDTV.com.

„Această lucrare (studiul, n.r.) identifică toate corpurile astronomice pe care navele spațiale le-ar vor întâlni în drumul lor prin univers”, explică autorii cercetării.

Când am putea afla despre existența altor civilizații?

Concret, intenția de acum a oamenilor de știință este să identifice astrele care se vor afla pe traiectoria navelor spațiale. Astfel, în eventualitatea în care o posibilă civilizație de pe acele stele va răspunde la comunicațiile emise de nave, omenirea de pe Pământ să fie pregătită să intercepteze aceste reacții.

„Rezultatele noastre includ cinci stele de la care așteptăm la răspunsuri la transmisiunile emise de-a lungul secolului XXI și alte șapte stele de la care am putea primi răspunsuri în următorii 100 de ani. Este, în mod cert, un număr foarte mic de stele, comparativ cu multitudinea de astre existentă în Univers. Totuși, simplul fapt că există chiar și cea mai mică șansă ca viața inteligentă de pe alte stele să recunoască transmisiile oamenilor și să le răspundă este foarte captivant”, se mai arată în studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au măsurat, în premieră, lumina emisă de atmosfera unei planete sub-Neptun

Test de cultură generală. Când se vor alinia toate planetele Sistemului Solar?

Un element rar a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete

Semnale radio „coerente” au fost detectate în jurul unei planete asemănătoare cu Pământul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase