Home » Știință » Un bărbat a demonstrat că Pământul nu este plat folosind Google Maps și o poză cu orașul natal

Un bărbat a demonstrat că Pământul nu este plat folosind Google Maps și o poză cu orașul natal

Publicat: 02.07.2023

Oamenii care cred că Pământul este plat pot fi destul de ciudați uneori. Atunci când nu își susțin teoriile potrivit cărora lumea ar funcționa ca în jocul Pac-Man și atunci când nu se lansează cu rachete făcute de ei până la marginea spațiului, aceștia efectuează experimente stupide, cum ar fi luarea unei nivele cu bulă de aer într-un avion pentru a demonstra că Pământul este plat. (Spoiler alert: acel bărbat nu a dovedit ceea ce a crezut el). Însă în cazul în care toate dovezile științifice nu sunt de ajuns, iată încă un mod simplu în care se poate demonstra că Pământul NU este plat.

Experimentul unui bărbat a devenit viral pe platforma Reddit după ce acesta a analizat una dintre cele mai populare afirmații ale celor care cred că Pământul e plat: că un orizont cu aspect plat dovedește cumva că Pământul ar fi plat. „Flat-Earthers” subliniază în mod regulat că, atunci când privești de la distanță, orizontul pare destul de plat.

Greg Pagel a analizat această idee într-o postare foarte vizualizată de pe Reddit. Pentru a demonstra că Pământul nu este plat, el a privit orizontul de pe coasta orașului în care a crescut.

Oricine poate demonstra că Pământul nu este plat!

Folosind Google Maps, Pagel a aflat distanța dintre cele două locuri din marginile fotografiei sale, care s-a dovedit a fi de 13,5 kilometri. Făcând calculele, și-a dat seama că, având în vedere că Pământul are (aproximativ) 24.140 de kilometri în circumferință, ar trebui să vedem un arc de aproximativ 0,12 grade pe un orizont de 13,5 kilometri.

Acum, un arc de cerc de 90 de grade va fi observat imediat, subliniază el. Dar odată ce ajungem la arce de doar 1 grad, acestea încep să fie mult mai puțin vizibile.

Și atunci când ne uităm la arce de 0,12 grade, este imposibil să le vedem curbura, subliniază IFLScience.

În esență, așa cum oamenii le-au spus de ani de zile celor care cred că Pământul este plat, orizontul pare plat pentru că Pământul este gigantic, nu o minge de tenis. Privind un orizont și cunoscând distanța dintre două puncte, oricine poate face experimentul, folosind ecuațiile lui Greg din postarea completă.

Aceeași demonstrație poate fi văzută și pe YouTube.

Iată încă un mod în care le puteți arăta celorlalți că planeta noastră e rotundă

Oamenii nu au rămas nepăsători și au început să comenteze la postarea lui Greg:

„Cred că a dovedit că Pământul este rotund de când a menționat Google Earth, care face fotografii ale Pământului, știți voi, folosind un satelit… care e în spațiu…”, a scris un internaut.

De fapt, oricine poate dovedi că Pământul este rotund doar privind către largul mării și găsind o barcă. Dacă aceasta este suficient de departe, va începe să dispară sub orizont.

Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă planeta ar fi plată, ci am putea să vedem clar barca la orizont. Asta dacă nu cumva am vedea-o chiar în momentul în care cade de pe marginea Pământului, lucru pe care nimeni din întreaga istorie a speciei umane nu l-a văzut vreodată.

Vă recomandăm să citiți și:

Owen Gingerich, astronom renumit convins de existența unui Creator superinteligent, a murit

Un pensionar a uimit matematicienii din întreaga lume cu o descoperire râvnită de zeci de ani

Oamenii de știință au extras un kilometru de rocă din mantaua Pământului într-o misiune record

De ce americanii măsoară dimensiunile în „picioare” și alte părți ale corpului?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase